Ahimsa : Geweldloosheid

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Ahimsa : Geweldloosheid

geweldloosheid

Bron foto: http://www.buddhachannel.tv

Ik schreef vorige week al dat ik meer ging uitleggen over de yogasutra’s  De eerst yama is Ahimsa en dit betekent geweldloosheid of te wel niemand leed berokkenen.

Ahimsa is meer dan lichamelijke geweldloosheid. Het gaat niet alleen om destructieve (vernielende  / verwoestende) daden. Maar het gaat er ook om dat je woorden en gedachten die destructief zijn vermijdt en te herkent in je eigen leven.
Het houdt in dat je bewust, attent moet omgaan met je omgeving, met andere levende wezens en met jezelf. Daarvoor moet je in iedere situatie weer afwegen welk gedrag van jezelf de minste schade zal veroorzaken bij een ander en jezelf.

Het betekent ook goed zijn voor alles wat leeft. Vandaar dat vele yogi’s ook vegetariër zijn. Maar ook aardig zijn voor mensen die niet aardig zijn voor jou en toch  vriendelijk blijven tegen hen. Het is ook het idee dat door jouw geweldloze uitstraling de gewelddadige mens zachter wordt. Je bent dan een goed voorbeeld. Pantanjali zei “ in de nabijheid van hem in wie geweldloosheid wortel geschoten heeft, ziet in elk wezen van vijandigheid af” Dus als je tevredenheid en liefde uitstraalt zal de “vijand” minder kwaad gaan doen. Het is altijd het proberen waard. Dus probeer waar te nemen zonder oordelen en accepteren wat er is en hoe iemand is en ook hoe jezelf bent.

Als ik het zie ten opzichte van yoga, is het de bedoeling dat je je lichaam geen geweld aandoet. Dat je respect hebt voor je lichaam want ieder lichaam is anders. Iedere dag en ieder tijdstip op de dag is je lichaam niet altijd tot hetzelfde in staat. Je kunt dan zacht zijn voor jezelf en je in die bepaalde situatie aanpassen zonder dat het een zwakte is van je lichaam. Dus wees lief voor jezelf en je lichaam en ga niet over je eigen grenzen heen. Heb mededogen met je eigen lichaam en zeg af en toe iets vriendelijks tegen jezelf. Observeer wat in jezelf gebeurt en hoe je je voelt. Probeer de situatie te accepteren.

Een houding die je hierbij kunt doen is de schildpad.( Kurmasana)
Deze oefening is lastig en een gevorderde houding maar  juist hierbij moet je erg goed je eigen grenzen in de gaten houden en zorgen dat je jezelf geen geweld aandoet. Ga rechtop zitten in kleermakerszit.   Adem rustig in en uit in de buik. Plaats de voetzolen tegen elkaar aan en   schuif de voeten naar voren. De knieën zijn licht gebogen. Buig voorover   vanuit het bekken op een uitademing. Breng het hoofd zover mogelijk tussen de   benen en adem rustig in en uit in de buik. Richt de aandacht naar binnen, in   cocon kruipen. Observeer rustig en stil je ademhaling. Houdt de oefening   15-20 tellen vast. Adem in en kom langzaam weer omhoog.
Werking van de schildpad: gunstige flexibele werking op je ruggengraat, je buikorganen worden geactiveerd, het is kalmerend voor je hersenen, bevordert een goede slaap, stimuleert geestelijke en psychische rust en de teruggetrokkenheid maakt je vrij van angst en onbehagen. De houding is tevens goed voor je bekken,

Succes met Ahimsa de komende tijd. Wees zacht voor een ander en jezelf!
Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
Follow us on FACEBOOK, Twitter, Pinterest

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.