Aparigraha: niet bezitterig zijn / loslaten

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Aparigraha: niet bezitterig zijn / loslaten

loslatgen

 

De 5de en laatste yama is aparigraha lijkt sterk op dat van asteya maar is nog meer gericht op de innerlijke houding van bescheidenheid.  Deze yama /gedragsvoorschrift houdt in dat je je bewust bent van wat je werkelijk nodig hebt. Dit kan betrekking hebben op levensmiddelen, materiële zaken maar ook de ruimte van erkenning en eer. Dit verschilt uiteraard van persoon tot persoon.
Aparigraha heeft te maken met het losmaken van verwachtingspatronen en dat je je eigen zelfwaarde herkent. Want gehechtheid kan je geluk redelijk in de weg staan.

Kijk nu eens wat je echt nodig hebt. Want het is goed om NIET te verzamelen. Zou je nu echt ongelukkig worden als je sommige dingen die je nu hebt niet meer zou hebben? Je mag natuurlijk genieten van wat je hebt maar als je op vakantie bent dan heb je als op de camping zit niets van luxe en dan ben ook tevreden en gelukkig. Wat kun je weggegeven, naar het “Goed” of misschien wel weggooien.
Het is op dit moment ook een trend om dingen weg te geven en er een ander blij mee te maken. Op internet zijn er mensen die een lijst hebben met dingen die ze weg willen doen om hun huis op te ruimen en leeg te maken en dus ook hun hoofd leeg te maken.
Aparigraha vraagt je ook om van iets of iemand te juist de ruimte om te verbinden met een ander en zonder verwachtingen te beleven en te doorvoelen. Onthechting geeft je de vrijheid om te ontdekken wie je werkelijk bent.
Door Aparigraha /loslaten toe te passen kun je proberen het weerstaan van iedere drang om iets zoals voorwerpen, personen, gevoelens, gedachten enz. te behouden. Onthechting ontstaat door het begrijpen dat alles in het leven veranderlijk is.

Dus sta even stil bij Aparigraha . Waarvan zou jij je willen onthechten? Wat zou jij graag willen loslaten?
Als je dit duidelijk hebt voor jezelf kun je als je asana’s doet inademen en bij een uitademing laat je spanningen in je lichaam los. Als je zo spierspanningen in je lichaam los laat wordt je innerlijke lichaam steviger en je geest serener.

Wees je eens bewust hoe vaak je spanningen hebt in je gezicht. Ontspan je hoofd, nek, tong, zo kan je geest ontspannen. Laat je kaken los en voel een kleine ruimte tussen je tanden.  Probeer hier een paar keer per dag bij stil te staan.

Rondom je ogen zitten ook vaak spanningen die doorwerken op je hoofd. Hoofdpijn is vaak het gevolg. Juist in deze tijd waarin we vaak naar en scherm kijken is het belangrijk om de ontspanning bij je ogen te brengen.
Houd je hoofd zo stil mogelijk en je schouders laag.
Kijk naar Links boven en Rechts beneden en breng je ogen weer naar het midden
Kijk rechts boven en links beneden en rust uit in het midden
Kijk naar Links en Recht en rust uit in het midden
Kijk naar boven en naar je 3de oog (tussen je wenkbrauwen)
Kijk met de klok meer naar rechts 12-3-6-9-12
Kijk tegen de klok in 12-9-6-3-12
Sluit je ogen. Wrijf in je handenwarm en leg je warme handen op je ogen en laat je ogen even tot rust komen. Voel de warmte van je handen op je ogen. Open daarna langzaam je ogen terwijl je handen er nog op liggen. Breng je handen langzaam naar beneden.

Om tot je kern te komen en goed los te laten kun je de aardegroet doen die een paar jaar geleden in het yogamagazine stond. Wil je meer weten over loslaten en meerdere oefeningen. Lees dan een ouder artikel wat ik eerder heb geschreven.

Succes met Aparigraha

Follow us on FACEBOOK, Twitter, Pinterest
Corine van Zoelen

De Yogaboerderij

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.