Asana’s / houdingen

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Asana’s / houdingen

yogahotline

Het 3de stadia van de yoga is de asana of de houding. Door een houding krijg je een krachtiger en elastischer lichaam. Dit merk je aan meer stabiliteit , lenigheid, gevoel van evenwicht,  meer uithoudingsvermogen, goede gezondheid, grotere vitaliteit, het  is beter voor je ledematen, vermoeidheid wordt tegengegaan, zenuwen worden tot rust gebracht. Asana’s leiden tot mentaal evenwicht en het voorkomt dat je geest wispelturig wordt. De houdingen zijn geen gymoefeningen. De adem maakt het verschil en hierdoor kun je ze meer met aandacht doen en hierdoor wordt de geest beïnvloedt.

Asana´s zijn door de eeuwen heen ontwikkeld met de bedoeling om iedere spier, zenuw en klier in het lichaam te ontwikkelen. Acrobaten, acteurs, dansers en atleten hechten in het algemeen veel aandacht aan hun lichaam. Een yogi denkt niet alleen aan de vervolmaking van zijn lichaam maar ook aan die van zijn zintuigen, het denkenen voel en zijn ziel. Hij maakt er een geschikt voortuig van voor de geest. Een ziel zonder lichaam is als een vogel die niet meer kan vliegen.

Een yogi is niet bang voor de dood. Hij weet dat het lichaam verandering ondergaat van kinderjaren, naar volwassenheid en ouderdom. Maar de ziel is niet onderhevig aan de dood. Zoals je oude afgedragen kleren vervangt door nieuwe zo wordt de bewonder van je lichaam vervangen door een ander lichaam. God heeft je een lichaam gegeven om er van te genieten maar ook om een ander te dienen. Een yogi beschouwt het niet als zijn eigendom. Hij weet dat God het hem heeft gegeven en het dus ook weer zal afnemen.

Door asana ’s te doen creëer je een vorm van gezondheid die niet alleen lichamelijk is.  Het is  harmonie  tussen lichaam, geest en ziel. Een yogi bevrijdt zichzelf van lichamelijke gebreken en mentale conditie.

Een yogi kijkt niet op naar een God in de Hemel maar naar een God die in hem zelf zit. Hij ervaart God binnen en buiten zichzelf en weet dat de hemel buiten hem ligt. Een yogi  wil een lichaam hebben wat sterk is en gezond en vrij van kwalen zodat hij het kan gebruiken in dienst van de Heer waarvoor het bedoeld is.

Als je geen kracht hebt, geen zorgen en doelloos dan kun je dit nooit bereiken. Vergelijk het met een aardenpot die niet afgebakken is zal oplossen als je deze in het water houdt. Zo zal je lichaam vervallen als het niet getraind is. Dus maak je lichaam stabiel en solide in het vuur van de yogaoefening.

De namen van de asana’s zijn betekenisvol. Sommige dragen  namen uit:
Platenwereld: De boom, de lotus,
Insecten: sprinkhaan,
waterdieren/ amfibieën :  vis,schildpad, kikker, krokodil, dolfijn
Vogels: Zwaan, meeuw, haan, adelaar, pauw, ooievaar
Viervoeters: Paard, hond, kat, kameel, leeuw
Dieren die kruipen: Cobra
Legendarische Helden:  Held, Hanuman(apenopperhoofd),
Wijzen:  Bharadvja, Kapila , vasistha, visvamitra,
Hindoe Goden/ Avatars: God van de wind, halfgod van de vissen

Doordat je asana’s doet neemt je lichaam diverse vormen waarbij hij geen enkel schepsel minacht.
Want hij weet dat in ieder schepsel, van de laagste insect tot de meest volmaakte wijze. We ademen allemaal dezelfde Universele Geest.

Je lichaam komt via yoga in diverse standen. Zoals vooroverbuigingen, achteroverbuigingen, zijwaartse houdingen, balans, torsi´s, omgekeerde houdingen, staande houdingen, neutrale houdingen, ontspannende houdigen etc.

Bron: Yoga Dipika van BKS Iyengar.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met de asana’s de komende dagen.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.