Asteya: niet stelen

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Asteya: niet stelen

swieber niet stelen

Asteya houd in dat je niets mag nemen wat niet van jou is. Dit kunnen zijn voorwerpen, daden en gedachten. Maar ook het pronken met andermans veren, met iemands idee gaan lopen of iemands vertrouwen misbruiken is ook net zo goed een overtreding tegen Asteya als iets ontvreemden

Bij “niet stelen” denk je in eerste instantie aan iets ontvreemden van een ander of meenemen uit de winkel zonder te betalen. Maar wat kan je nog meer stelen?  Is een CD branden ook stelen?

Asteya komt vaak voort uit een gevoel van tekortkoming. We missen iets en willen het graag hebben. Het gevoel dat ons geluk afhankelijk is van datgene wat er niet is.
In India heb je het kasten-systeem. De mensen leggen zich vaak neer bij hun lot/karma en kijken naar de mensen die in een lagere kasten leven. In de Westerse landen kijken we vaak naar “boven” naar de mensen die het beter hebben dan wij. Zodoende komt het idee dat je dat ook wilt bereiken en zo ontstaat er vaak een gevoel van ontevredenheid.

We zijn vaak buiten onszelf op zoek naar tevredenheid. Zo zijn we minder goed in staat om de overvloed die al bestaat te waarderen. Hetgeen wat echt belangrijk is, is onze gezondheid en de vreugde en liefde die ons in staat stelt om te geven en te ontvangen van degene naast ons. Zoals familie of vrienden.

Asteya vraagt ons ook om voorzichtig te zijn met nemen wat ons niet gegeven is. En de meest interessante interpretatie van Asteya is het niet stelen van de meest kostbare bron en dat is De Tijd. Je kunt dus ook iemands tijd  “nemen”.
Dit kan bijvoorbeeld door dingen aan iemand te vragen terwijl je het ook zelf op kunt zoeken. Of als iemand je wil helpen zeg dan kort en bondig wat je nodig hebt en laat geen mensen op je wachten bij een afspraak.

Asteya/niet stelen is in zekere mate ook een vorm van zelfvoorziening, zodat we niet meer van anderen, onze familie, of onze gemeenschap afhankelijk zijn. Het betekent dat we geen dingen/zaken nodig hebben van anderen. Een eenvoudige manier van het beoefenen  van Asteya is wanneer je bezig bent met kijken naar wat je niet hebt dat je jezelf afvraagt  “Hoe komt het dat ik door dit te denken niet geniet van de dingen die ik al heb” . Een andere manier van het bevorderen van dit gevoel van overvloed is om een moment te nemen voordat je gaat slapen en te kijken naar de “geschenken” in je leven die je wel hebt. Dit kan zijn dat je dankbaar bent voor een fijne familie, liefdevolle partner, trouw huisdier, een goede gezondheid, of het plezier van het hebben van een dak boven je hoofd of een mooie tuin. Maar ook voor kleine dingen, dagelijkse geschenken. Zoals dankbaar voor de zon die schijnt, de maan en de natuur. Dankbaar dat je lichaam doet wat hij behoort te doen. Maar ook dankbaar voor de mensen om je heen die om je geven.

Houding die je kunt doen bij Asteya:
Steel niet iemands tijd maar sta stil: Standbeeld houding. (Bron:  Hatha Yoga Werkboek van Jogchum Dijkstra)
De Standbeeldhouding heb ik iets aangepast dan zoals het in het boek staat. De uitgangspositie is de kathouding. Je steunt met je handen op de grond en je brengt je linkerknie op een kussentje op de grond. Je voetzool  wijst richting het plafond. Breng je rechterbeen omhoog. Plaats je rechterknie in de linkervoetzool. Houd je rechterbeen licht gebogen op je linkervoet.  Dus alleen je handen en je linkerknie raken nu de grond. Hef het hoofd en maak de rug hol. Het bekken is nu iets gekanteld en van voet tot kruin vormt het lichaam nu een boog. Blijf 1 minuut in deze houding en adem rustig door en let erop dat het lichaam mooi en evenwichtig blijft en adem ontspannen. Breng je rechterbeen daarna weer rustig terug naar de grond en observeer liggend op de buik en rust even uit. Herhaal daarna de houding met het andere been.
Werking:
Het ontwikkelt een gevoel van balans en harmonie. De spieren in rug, billen en dijen worden van bloed en zuurstof voorzien omdat de spieren goed gespannen worden.
Vet in de buik verdwijnt omdat de buikspieren worden gerekt. Verbetering van de ademhaling omdat de borstkas wordt versterkt. Je ruggengraat wordt lenig en je zenuwen worden versterkt.

Wat versta jij onder Asteya? Schrijf je commentaar onder het commentveld hieronder.

Succes met Asteya de komende week.

Follow us on FACEBOOK, Twitter, Pinterest
Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl

 

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.