Dharana; concentratie

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Dharana; concentratie

meditatie

Bron: http://www.buddhistbootcamp.com/

6de stadium dharana, concentratie

Dharna, betekent het beperken van de geest tot een object. (3.1)
Alles stadia die we tot nu toe gedaan hebben bij het 8-voudige pad zijn een voorbereiding tot de Dharna, Meditatie.
Concentratie is een zaak van wilskracht, het is belangrijk om zachte concentratie te leren. Anders kun je het niet lang volhouden en kan er hoofdpijn ontstaan.

Dharna is het eenvoudigst om te doen als je op een beeld en op een (innerlijk) geluid concentreert. Zo worden beide hersenhelften (auditief en visueel) tot concentratie gebracht.
Je kunt een concentratie doen op een mantra. Je kunt de mantra ook horen vanaf een CD (of innerlijk zingen) en te zien (zodat je de letters visualiseert). Bijvoorbeeld OHM.

Dharna is vooral in het begin best wel moeilijk. De geest is zeer creatief in allerlei afleidingsmanoeuvres bedenken. Probeer te negeren en steeds weer te concentreren op het object van de meditatie. Frustratie is natuurlijk ook een afleiding.

Bron: Yoga Dipika, BKS Iyengar.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes metDharana de komende dagen.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.