Dhyana

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Dhyana

dhyana

Dhyana is niet een vrouw. Het begrip Dhyana wordt meestal vertaald met meditatie of contemplatie. Dhyana maakt deel uit van samyama, een technische term die de drie hoogste stadia van concentratie op het achtvoudige pad onder één noemer samenvat.

“Dhāraṇā is het fixeren van de  aandacht van de geest (chitta) op één punt of object.
Dhyāna is de gestage, ononderbroken stroom van de aandacht op dat object.
Samādhi treedt op wanneer het object van dhyāna het subject wordt, waardoor het zelfbewustzijn verdwijnt en men opgaat in het object van meditatie.
Deze drie tezamen vormen samyama,  het vermogen om in één vloeiende beweging van de geest van dhāranā  over te gaan in dhyāna en samādhi. Door de verovering van samyama  wordt men verlicht met wijsheid. Samyama kan op verschillende onderwerpen worden gericht.
Dit (dhāraṇā, dhyāna en samādhi) zijn de drie innerlijke (antaranga) onderdelen van het achtvoudige pad.”

Pantanjali’s  Yogasoetra’s, III.1-7   (bron: wikipedia)

Een aanrader is de workshops Himalaya Kriya Yoga van Pam Paramjit Anand. Bij haar zul je de Sunya Dhyana ervaren. Een staat van stilte.

De geest van een yogi wordt verlicht door dyana, zoals een gloeilamp wordt verlicht door de constante stroom van energie door de gloeidraad. Het is een gevoel van opperste verrukking. Als in een bliksemstraal zie je ineens het licht. Het licht in je eigen hart en hierdoor wordt je een licht voor jezelf en voor anderen.
Tekenen van dhyana kunnen zijn: gezondheid, gevoel van fysieke lichtheid, bedaardheid, heldere gelaatsuitdrukking, mooie stem, prettige lichaamsgeur en een serene en rustige geest.

In een toestand van meditatie laat je je kennis, denkpatronen, verwachtingspatronen en emoties achter je en zie je de dingen intuïtief zoals ze zijn. Je kijkt als een toeschouwer, ervaart en beoordeelt zonder in te grijpen of te veranderen.

Positieve effecten van meditatie zijn:
Versterkt je lichaam en laadt je “batterij” op.
Veroorzaakt rust en kalmte, evenwichtigheid en evenwicht.
Bevordert concentratie en prestatievermogen.
Verbetert het welzijn van je lichaam, geest en ziel.

Je herkent sneller behoeften en hierdoor ga je beter voor jezelf zorgen.

Er zijn diverse vormen van meditaties:
Ademmeditatie: Concentratie op de ademhaling. Dit is vaak de poort tot de meditatie. Na een tijdje wordt je ademhaling automatisch, regelmatiger en rustiger.
Lichaamsmeditatie: Je concentreert je op je lichaam. Op je derde oog, de ruimte rond het hart etc. Het is een klassieke meditatieoefening. Je voelt diverse delen van je lichaam, onderzoekt ze, en probeert blokkades gedeeltelijk of volledig op te lossen. Dit kunnen lichamelijke en/of emotionele spanningen zijn.
Mudrameditatie:
Doordat je je handen/vingers in een mudra (zegel) hebt bevordert dit de concentratie op de energiestroom in het lichaam en kun je de energie bewust waarnemen.
Mantrameditaite: Een mantra (Man=geest en Tra= werktuig) kan een lettergreep , een woord of een zin zijn. De mantra is dan en werktuig. Iedere mantra heeft een eigen energiepatroon vergelijkbaar met de frequentie van een radiozender. Mantra ’s worden meestal herhaalt of gezongen.
Visualisering:
Aan de hand van een beeld, voorstelling of verhaal worden informatie, eigenschappen en attributen verinnerlijkt en stap voor stap opgemerkt.

Je kunt zittend, liggend, staand en bewegend mediteren.
Bron: Yoga Dipika, BKS Iyengar

Asana:
Een fijne houding om rust te creëren in jezelf is het konijn.
konijn : Vanuit diamantzit, adem je in je buik. Je buigt voorover en je zitvlak komt omhoog.
Plaats je handen gestrengeld voor je op de grond, plaats je hoofd in het kommetje van je handen.
Je gaat met je kruin op de grond. Kom verder omhoog met je zitvlak en maak met de romp een bolle rug. Breng je hoofd verder naar je knieën of loop met je knieën zover naar je hoofd als het maar kan. TREK NIET AAN JE HOOFD OF AAN JE NEK. Maak de bolling vanuit de romp. Indien mogelijk kun je de knieholten of hielen pakken met je handen. Adem rustig door in buik, richt je aandacht op je navel en bekken. Ontspan in stilte. Laat je armen los. Je zitvlak komt weer omlaag en je romp weer omhoog. Voel na in diamantzit.
Werking: Het konijn is goed voor je ruggengraat en je nek wordt flexibel. Je buikorganen worden gemasseerd door de diepe buikademhaling. De houding stimuleert het teruggetrokken zijn van de aandacht en daardoor geestelijke rust.
Bron : Integrale Yoga

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met Dhyana komende dagen.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.