Ishvara pranidhana: Overgave aan God / Vertrouwen in een hogere macht

trust
Bron: www.elev8.com

De 5de en laatste Niyama is Ishvara pranidhana. Hierbij gaat het erom dat je je eigen grenzen kent en aanvaard. Dat je veel dingen in het leven niet zelf in de hand hebt. Dit aanvaarden is vaak het loslaten. Het gebeurt in de vorm van overgave aan een of andere goddelijkheid of van een soort basisvertrouwen in het leven, het universum, universele levenskracht, of in een hogere macht die in diverse geloven voorkomt. Iedereen heeft natuurlijk hierin zijn eigen keus hoe hij het benoemt. De naam die je eraan geeft doet er niet toe. Je kunt het woord God/ de Heer hieronder dan ook door jouw goddelijkheid / vertrouwen vervangen.

Als je je toewijdt aan God kun je niet wanhopig worden. Hij is de bron van alle kracht en geeft je hulp. Door te vertrouwen op God krijg je een positieve instelling, je vertrouwt iemand, je gelooft  in iemand. Je gaat mee in de stroom van het leven, je weet dat je nooit alleen bent. Als je vertrouwt op God dan weet je dat  in alles wat gebeurt iets goeds is en door te vertrouwen worden je  angsten weggenomen.
Als je geest niet meer gericht is op bevrediging van persoonlijk vlak wordt het gevuld door gedachten aan de Heer.  De naam van de Heer is  als de zon. De zon verdrijft ook de duisternis.
De maan is vol als deze recht tegenover de zon staat en jij als individuele ziel zal volmaaktheid ervaren als je de Heer ontmoet.
Als de schaduw van de aarde tussen de volle maan en de zon schuift dan is er een maansverduistering. Als het besef  “ik” en “mijn” een schaduw werpt op de ervaring van volmaaktheid dan zijn alle pogingen om vrede te krijgen nutteloos.
De handelingen vormen een betere spiegel van persoonlijke woorden.
Als yogi leer je om al je handelingen aan de Heer op te dragen. Hierdoor zal zijn innerlijke goddelijkheid weerspiegelen.

Als je yoga beoefent  dan wil je “er komen” een bepaald doel bereiken.
Het is niet het resultaat wat telt, want het resultaat ligt in de handen van God. Het is juist je intentie en je inspanning die je ergens voor levert. Dat is het gene wat telt. Je bent een onderdeel van een groter doel. Als je dit in gedachten houdt dan hoef je dus niet alleen te werken voor jezelf.

In zekere zin ben je een soort acteur en ben je hier op aarde om alleen je eigen deel op te lossen in diverse fases in je leven.
Probeer hierop te vertrouwen en te accepteren en dan word je minder geobsedeerd door jezelf en de resultaten die je maakt. Hierdoor kun je yoga beoefenen met een zekere intensiteit, rust en kalmte. Hierdoor maken we allemaal deel uit van de universele levenskracht.

Bij deze les heb ik een mudra van vertrouwen gedaan.  Zit rechtop. Vorm met je armen een cirkel om je hoofd, handpalmen naar beneden gericht. Vrouwen houden de rechterhandpalm boven de linker, mannen de linkerhandpalm, boven de rechter. Je drukt je duimtoppen zachtjes tegen elkaar aan. Houd je rug recht en visualiseer een beschermende cirkel van energie om je heen. Concentreer op je navel.
Bron: Genezende mudra’s.  Sabrina Mesko

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met Ishvara pranidhana de komende dagen.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl

Follow us on FACEBOOK, TWITTER, PINTEREST

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.