Pranayama

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Pranayama

ademhaling

Bron: www.plazilla.com

Het 4de stadium van het 8-voudige pad is de Pranayama.

Prana betekent adem, ademhaling, leven, vitaliteit, wind, energie, levenskracht, voortdurende beweging  en sterkte.
Ayama= lengte, uiteenzetting,uitbreiding,  controle, leiden, strekking of inhouden.
Pranayama betekent dus de verlenging en beheersing van de ademhaling / het leiden van energie /verspreiden van energie / brug tussen lichaam en geest.

Het leven begint met de eerste ademhaling en eindigt met de laatste adem. Hij/zij heeft de laatste adem uitgeblazen. Er zijn vier ademhalingsfasen: inademen, uitademen en vasthouden als je volledig bent ingeademd en vasthouden als je volledig bent uitgeademd.

Pranayama is de wetenschap van de ademhaling.  Het leven van een yogi wordt niet gemeten aan het aantal dagen dat hij leeft maar het aantal ademhalingen.
Als je de ritmische –patronen volgt vaneen  langzame diepe ademhaling  wordt je ademhalingsstelsel versterkt en brengt het het zenuwstelsel tot rust.Als je dit kunt bewerkstelligen dan wordt de geest vrijer en een beter voertuig voor de concentratie.

Je hebt altijd je ademhaling bij je. Als je je geest tot kalmte wilt brengen kun je beter rustig ademhalen zodat je hartslag rustiger wordt en uiteindelijk wordt je geest ook rustiger.
Dit kun je ook doen als gedachten met je aan de haal gaan. Blijf ademhalen, laag naar de buik zodat je met je aandacht daar bent en uit je hoofd gaat en je gedachten oplossen.Als je ademhaling rustiger is wordt je humeur ook beter en je geest kalmer.
Er zijn diverse soorten ademhalingstechnieken. Dankzij deze techniekenworden de geest en het lichaam rustig  en kunnen blokkades in het lichaam worden opgelost.
Als je gezond bent en  geen grote zorgen hebt dan stroomt de levensenergie vrij door het lichaam. Als je spanningen en blokkades hebt die zich in je lichaam opbouwen door veel stress verhinderd dit de vrije stroming van het lichaam. Het gevolg is dat de prana niet in het lichaam kan worden gehouden en worden verdeeld, maar doelloos wegstroomt.

De adem is de spiegel van lichaam en geest. De ademhaling weerspiegelt namelijk je gemoedstoestand. . Denk maar aan uitspraken:
“haal eens diep adem, op adem komen, de laatste adem uitblazen.”

Je emotionele gesteldheid heeft dus te maken met je ademhaling. Ben je ontspannen dan adem je diep en rustig. Ervaar je innerlijke onrust, ben je boos, verdrietig dan is je ademhaling oppervlakkig en onregelmatig.

Bron: Yoga Dipika, BKS Iyengar

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met je ademhaling de komende dagen.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.