Pratyahara: Controle over de zintuigen

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Pratyahara: Controle over de zintuigen

pratyahara

Bron: onbekend via FB

5de stadium Pratyahara: Controle over de zintuigen

Om Pratyahara te bereiken heb je een periode van onderzoek nodig. Je zintuigen worden de hele dag door geprikkeld en verleid en aangespoord tot een activiteit. Je denken wordt pas zuiver als je je niet laat leiden door nectar wat later bitter gif blijft te zijn. Maar een Yogi gaat voor bitter gif wat uiteindelijk nectar blijkt te zijn.

Controle over je zintuigen betekent het terugtrekken van de geest zodat ze het contact met hun objecten verliezen (2.54). Hierdoor ontstaat de ultieme controle over de zintuigen. (2.55)

Pratyahara staat voor je afsluiten van de aandacht en de indrukken die van buitenaf op je af komen.
Je krijgt een mentale controle over de zintuigen, maar laat ook indrukken, die de zintuigen met je communiceren los en je laat je ook niet beïnvloeden door gevoelens van geluk of ongeluk die ze veroorzaken.
Je kunt de pratyahara de hele dag door oefenen. Dit is juist prettig in deze tijd waarin je zintuigen op allerlei manieren geprikkeld worden. (denk bijvoorbeeld aan reclame op TV, uitgangborden en etalages in winkelstaten, etc)

Door te mediteren in een grot of door de yonimudra kom je tijdelijk in een diepere meditatie en vanuit die ervaring kun je meer controle krijgen over de zintuigen. Je kunt de zintuigen ook zuiveren door het vermijden van negatieve en stressvolle indrukken zoals bijvoorbeeld TV kijken/ Computeren. Je kunt je ook focussen op positieve en rustgevende indrukken.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan mediteren met je ogen open op een rustgevend natuurbeeld, of het luisteren naar de stilte, proberen te voelen van de vloer met je vingertoppen, maar ook het horen van innerlijke geluiden.

Een ander aspect is het terugtrekken van de prana (levenskracht) uit de zintuigen en je te concentreren op je derde oog of op je hartchakra. Bij de yoganidra,  wordt de prana uit je hele lichaam terug getrokken.

Bron: Yoga Dipika, BKS Iyengar

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met Pratyahara de komende dagen.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.