Samadhi

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Samadhi

ohm teken, samadhi

We zijn aangekomen bij het laatste stadium van het achtvoudige pad. Het 8ste stadium is Samadhi

Samadhi is het uiteindelijke doel van het achtvoudige pad. Hierbij ervaar je de toestand van de innerlijke vrijheid. Beter gezegd de hoogste staat van bewustzijn. Op het toppunt van meditatie gaat deze over in een toestand van samadhi. Hierin zijn je lichaam en zintuigen in rust. Het lijkt dan alsof je slaapt maar je mentale en intellectuele vermogen blijft alert alsof het waakt. Als je samadhi hebt bereikt ben je volledig bewust en waakzaam. Het gewaarworden van je eigen identiteit lost op. De toestand valt haast niet te beschrijven. Maar je kunt het je voorstellen als een diepe stilte. De yogi heeft zich teruggetrokken van de materiële wereld en is opgegaan in het eeuwige. Sommige omschrijven het als de erkenning van het ware ik of de verlichting, de versmelting met de wereld als geheel of met iets goddelijks. Innerlijke gelukzaligheid, een toestand van absolute vrijheid die niet afhankelijk is van uiterlijke omstandigheden. De Lotusbloem is in het hindoeïsme en boeddhisme het symbool voor de zuiverheid en samadhi, het hoogste.
Bron: Yoga dipika, B.K.S. Iyengar

Goede mudra bij Samashi is “de mudra voor de ontwikkeling van meditatie” ;
Leg de handpalmen tegen elkaar aan. Leg de rechterhand bovenop en linkerhand. De handpalmen liggen horizontaal ter hoogte van je navel. Voel met je vier vingers van je rechterhand de polsslag van je linkerpols. Druk er zachtjes op en voel de hartslag in elke vingertop. Sluit je ogen en concentreer je op je 3de oog.
Bron: genezende mudra’s van Sabrina Mesko

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter , Pinterest of LinkedIn. Dank je wel voor je tijd en veel succes met Samadhi komende dagen.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.