Satya : waarheid / eerlijkheid

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Satya : waarheid / eerlijkheid

THINK

Bron: http://lifebyrosie.nl/

Bij Satya is het belangrijk dat je eerlijk bent naar een ander maar ook naar jezelf.
Het belangrijkste is dat je niet iets beweert wat niet waar is en ook niet uit valse redenen iets gaat vertellen. Satya is ook dat je voorzichtig bent met van te voren te bedenken wat  maar ook hoe iets wordt gezegd en welke gevolgen de waarheid  zo kunnen hebben op de ander.  Dus proberen iets zo goed mogelijk te formuleren zonder iemand opzettelijk pijn te doen. Tja en valt een leugentje om best wil hier ook onder?

Satya is gebaseerd op het besef dat als je eerlijk bent dit een goede basis is voor een gezonde relatie, gemeenschap, of de overheid.
Het gaat dus voornamelijk op het juist spreken. Dit kun je oefenen en je kunt ook via het volgende ezelsbruggetje onthouden:

Before you speak:
THINK
T: is it True?
H: Is ist Helpfull?
I: Is it inspiring?
N: Is it Necessary?
K: Is it Kind?
Bron: http://lifebyrosie.nl/

Waarschijnlijk als iedereen zich aan deze tips houdt zullen er minder gesprekken plaatsvinden. Want vele gesprekken en opmerkingen zijn niet gebaseerd op wat we weten maar meer op wat we veronderstellen, foute conclusies die we hebben getrokken, overdreven verhalen, dingen waarmee onze verbeelding op hol is geslagen etc. De ergste vorm van miscommunicatie is toch vaak roddelen. Dus als iedereen zich zou houden aan de Satya dan wordt er beduidend minder gesproken (geroddeld)

Als je eerlijk ten opzicht van een ander bent is het ook fijn als je eerlijk bent ten opzichte van jezelf. Wat wil jij? Waar verlang je naar? Wat heb je nodig?
Als een ander vraagt “hoe gaat het?” zeg je al snel “goed” . Maar gaat het wel echt goed of ben je bang dat die ander niet zit te wachten op jouw antwoord met hoe je je werkelijk voelt of wil je hem of haar niet lastig vallen met je gevoel.

Satya heeft ook te maken met proberen je gedachten te beheersen.  “ Ik doe aan Yoga dus dan MOET ik toch die ene vervelende asana/ houding kunnen” . Het is niet verkeerd om je zelf soms te pushen maar neem de tijd. Rome is ook niet in een dag gebouwd maar steen voor steen. Yoga doe je om te groeien! Want het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven is de waarheid, zodra je met yoga bezig blijft zal je zelf groeien en veranderen. Je bewustzijn verandert , dus wellicht ook je eetpatroon, het omgaan met anderen en het omgaan met jezelf.

Als we tijdens een yogales zeggen dat je je lichaam in de gaten moet houden en moet luisteren naar je lichaam hoe doe je dat dan? Stel jezelf de vraag. Wat heb ik nodig? En het antwoord komt vanzelf. Rust, liefde, vrede etc. Wees eerlijk naar jezelf en probeer dan ervoor te zorgen dat je dit krijgt. Alleen jij weet wat jij wilt. Dus ga er dan voor.

Yogaoefening die bij Satya hoort:
Als je je hart opent kun je echt eerlijk zijn en de waarheid voelen en spreken. Een mooie hartopener is de vishouding.

vis (matsyasana)          LET OP NIET BIJ EEN TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER!!!
Zit rechtop. Je benen zijn gestrekt/ of in kleermakerszit, schuif je handen onder je billen op de grond. Breng je ellenbogen naar achteren en steun op de grond. Breng je hoofd naar achteren en breng je borstkast omhoog. Probeer het hoofd zoveel mogelijk richting de rug te brengen. Vergroot de afstand tussen de rug en de grond.
Probeer je handen in je liezen te leggen en de yoga-ademhaling toe te passen.  Kom weer langzaam terug.
Werking: doordat het hoofd ver naar achteren buigt verzamelt het bloed zich in de hals en stimuleert de schildklier. De borst rekt uit en geeft meer ruimte voor de adem ( goed voor astma) Vergroot de weerstand tegen infectie ziektes. Bekken worden losgemaakt, rug en buikspieren worden versterkt. Goed voor het hele organisme.

Succes met Satya de komende tijd. Wees eerlijk naar een ander en naar jezelf!
Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
Follow us on FACEBOOK, Twitter, Pinterest

 

 

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.