Shaucha: zuiverheid / reinheid

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Shaucha: zuiverheid / reinheid

Handen-wassen voor zuiverheid

bron foto:  www.dedamesdijk.nl

Na de Yama’s (omgaan met de omgeving, hoe je je sociaal gedraagt) gaan we nu naar de Niyama’s . Dit zijn 5 gedragsregels voor de omgaan met jezelf. Je persoonlijke gedrag.

De 1ste Niyama is Shaucha – Zuiverheid / Reinheid / Netheid.
Zuiverheid van je lichaam, het denken en voelen. Het betekent dus niet alleen een goede dagelijkse hygiëne/reinheid. Maar ook bewuste voeding en zuivering van je lichaam door asana’s / houdingen uit te voeren. Ook de kleding van een yogi en de inrichting van zijn/haar huis wordt er mee bedoeld. Op geestelijk vlak betekent Shaucha dat je je gedachten zuiver houdt en je de juiste intenties hebt.
Pantanjali schreef:
40. (a) Sjaucha, lichamelijke reinheid, leidt tot een verminderde behoefte aan contact met anderen.
41. Geestelijke reinheid, controle over de zintuigen, zorgt voor ekâgra (eenpuntige concentratie) en de geschiktheid om het zelf te aanschouwen (âtma darsjana).
Als je je huis/kantoor of praktijk wilt reinigen van reinigen van zware of negatieve energie dan is de clean energy spray van De Groene Linde een aanrader.  Als je zelf ook last hebt van het oppakken van negatieve energie dan helpt deze spray ook erg goed.
Water kun je ook zuiveren. Dit kun je doen door een water zuiveringssetje te komen van edelstenen. Deze bestaat uit Bergkristal, Rozenkwarts en een Amethist. Het zuivert, vitaliseert en geeft meer zachtheid aan het water.
Je kunt ook anders eten om je lichaam te reinigen/ontgiften dit kan door bijvoorbeeld dierlijke vetten te laten staan. Meer plantaardiger eten. Boele Ytsma is de planteneter en kan je er meer over vertellen in zijn blog en met zijn programma.

Als je Shaucha terug brengt naar de yoga. Dan hoort hier uiteraard ook bij dat je je eigen mat, kussentjes, dekentjes etc opruimt in de kast. Als er een les na je is dan laat je het allemaal netjes achter voor de volgende groep. Je zorgt dat je fris verschijnt tijdens de les en een handdoek meeneemt voor op de mat. Of dat je een eigen mat meeneemt ivm je eigen persoonlijke hygiëne. Je bent je dan bewuster van de les.  Tijdens het opruimen houd je rekening met elkaar zodat je niet bij elkaar in de weg loopt. De yogamat staat ook voor de wereld. De manier zoals je je gedraagt op de mat en hoe je met je mat omgaat weerspiegelt hoe we omgaan met de wereld. Als je je mat met zorg behandeld dan leer je ook respect te hebben voor alle andere dingen. Hoe je zit in een yogaruimte , bijvoorbeeld een mooie cirkel, bepaald ook hoe de energie is in een ruimte.
Door Shaucha te oefenen betekent dit eigenlijk “dat en niets anders”. Het is het maken van keuzes over wat je wel en niet wilt in je leven. Geniet en waardeer de puurheid van het leven. Een lekker stuk fruit op je bord, iets wat gemaakt is van een natuurlijk product zoals hout. Er is zoveel schoonheid om ons heen.

Hoe kun je jezelf “reinigen” met yoga:
Aan je aura “kleven” vaak vervelende emoties van anderen. Dus wat je kunt doen is een aurareiniging. Voordat je dit doet kun je beter goed geaard zijn. Dit kun je bereiken door de waaiboom houding.
Zet je voeten stevig op de grond, stel je voor dat je een boom bent, met lange diepe wortels in de grond die helemaal tot in de kern van de aarde gaan en zich vastzetten om een denkbeeldige grote bergkristal. Een zuiverende steen. Leg je handen op je buik en voel je ademhaling. Voel dan hoe de wind gaat waaien:
–  Je “waait” zachtjes van voren naar achter
–  Je “waait” zachtjes van links naar rechts
–  Je “waait” zachtjes rondjes linksom
–  Je “waait” zachtjes rondjes rechtsom.
Je komt tussen iedere wissel weer terug in je centrum. Voel hoe stevig je staat.
Je kunt bijvoorbeeld van te voren iemand vragen of hij/zij je een zetje wil geven of wil optillen en observeer dan nadat je de waaiboomhouding hebt gedaan of je steviger staat.
Hierna doe je de aurareiniging. Ik heb hier al over geschreven in mijn artikel over buikpijnklachten.
Ademhalingsoefening : reinigende ademhaling
Deze reinigende ademhaling reinigt je longen en prikkelt je longcellen. Ze geeft veerkracht aan je hele ademhalingsorganen en bevordert zo de algemene gezondheidstoestand. Behalve de uitwerking merk je dat je hele lichaam erdoor wordt opgefrist. NA een grote inspanning zal deze oefening je rust geven.
– Adem volledig in
– Houd de adem enige seconden vast
– Houd de lippen getuit op elkaar en geef krachtige korte ademstootjes waarbij de lucht tussen de gesloten lippen naar buiten wordt geperst.
– Wacht een ogenblik zonder weer in te ademen, om dan op dezelfde wijze een volgende ademstoot te geven.
– Deze korte ademstoten herhaal je in een snel tempo, totdat je je adem helemaal hebt verbruikt.
– Adem weer volledig rustig en diep in.
De adem zal verfrissend zijn wanneer je vermoeid bent.
Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn.
Dank je wel voor je tijd en veel succes met Shaucha komende dagen.
Follow us on FACEBOOK, TWITTER, PINTEREST
Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.