Svadhyaya: zelfstudie, zelfreflectie

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Svadhyaya: zelfstudie, zelfreflectie

zwelfstudie

Bron foto: www.utwente.nl

Sva betekent “zelf” en Adhyaya betekent “onderwijs.” Svadhyaya is in wezen de studie van jezelf. De leer van de ouder, heilige geschriften om tot zelfkennis te komen en om het beste uit jezelf te halen. Het verwijst ook naar het feit dat je de bekwaamheid hebt om jezelf en je gedrag te observeren, te analyseren en te reflecteren. Deze leer wordt bereikt door zorgvuldige zelfobservatie. Je vraagt je hierdoor iedere keer weer af welke momenten je eigen gedrag beïnvloeden en welke reactiepatronen je hebt op bepaalde prikkels zodat je de onderliggende oorzaken ervan begrijpt. Het is dus niet een preek of lezing van iemand die geleerd heeft en het aan “onwetende” overdraagt. Als mensen bij elkaar komen voor svadhyaha dan zijn spreker en de luisteraar mentaal gelijk en hebben liefde en respect voor elkaar. Het is belangrijk om literatuur te lezen zodat je onwetendheid omgezet wordt in kennis. Onwetendheid heeft geen begin maar wel een einde. Kennis heeft een begin maar geen einde.

Als je dit weer terugkoppelt naar een yogales dan is het belangrijk om naar binnen te kijken en voelen wat er gaande is in je lichaam. Na een tijdje in een asana / houding te hebben gestaan is het goed om even te pauzeren en om te voelen en je bewust te zijn van de veranderingen in je lichaam. Hierdoor bouw je zelfbewustzijn, het fundament van svadhyaya. Ook al zit je in een yogaklas van 150 leerlingen toch zijn ben je helemaal alleen. Het is niet de bedoeling dat je een wedstrijd / competitie aangaat met je buren. Je bent alleen maar gefocust op jezelf. Hierdoor krijg je meer zelfkennis en het voorkomt lichamelijk letsel omdat je meer bewust bent van wat je doet en hierdoor zul je eerder stoppen voordat je je bezeert. Hierdoor ontwikkel je een innerlijke reflectie om je bewust te worden de veranderingen die yoga bij je teweeg brengt.

Je kunt svadhyaya verder ontwikkelen door (tijdens een yogales) stil te staan bij het feit wat je hier doet op aarde. Wat wil je met je leven? Wat is je doel? Als je je geen zorgen hoefde te maken of tijd, geld en energie wat zou jij dan willen doen met je leven?
Belangrijk is ook om (tijdens een yogales) stil te staan bij de yogaleefregels en hopelijk wordt hierdoor je interesse aangewakkerd om zo jezelf verder te ontwikkelen

Bij deze niyama heb ik tijdens de les de mudra van helder inzicht gedaan.
Bron: Genezende mudra’s van Sabrina Mesko.
Zit rechtop en je ellebogen wijzen zijwaarts. Plaats je handen net boven je navel. Je linkerhand ligt in je rechterhand. De duimen links over rechts gekruist. Concentreer je op je voorhoofdcentrum en adem langzaam en diep.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn.
Dank je wel voor je tijd en veel succes met Svadhyaya de komende dagen.
Corine van Zoelen

De Yogaboerderij


Follow us on FACEBOOK, TWITTER, PINTEREST

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.