Tapas: zelfdiscipline, zelfbeheersing, volharding

You are here: Home / 8-voudige pad van Pantanjali / Tapas: zelfdiscipline, zelfbeheersing, volharding

 

innerlijk vuur

Bron foto: www.go4itnow.nl
Tapas ia afgeleid van het Sankriet woord “Tap”. Dit betekent verlangen, branden, hitte, innerlijke behoefte, blazen, schijnen, pijn lijden. Door middel van Tapas “verbrand” je alle begeertes die je doel om het Goddelijke te bereiken in de weg staan.
Het brandende verlangen is de drijfkracht die zorgt dat je uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen hebt om de nodige inspanningen te leveren om vooruit te komen op het pad van je zelfkennis. Dus als je een mooi, waardig doel hebt dan wordt je leven hierdoor helderder, zuiver en goddelijk. Als je niet zo ’n doel hebt heeft het geen nut om te bidden of activiteiten te ondernemen. Als je leeft zonder tapas, dan leef je eigenlijk zonder liefde.
Er zijn 3 soorten Tapas:
Betrekking op je lichaam: Kayika .
Zoals Brahmacharya (kuisheid) en ahimsa (geweldloosheid)
Betrekking op het spreken: Vachika
Zoals Satya; spreken van de waarheid en een ander niet krenken met je woorden, spreken over de heerlijkheid van God,
Betrekking op het denken: Manasika
Zoals Santosha, tevredenheid. Ontwikkelen van een mentale instelling die het mogelijk maakt om in wat voor situatie dan ook (verdrietig of vreugdevol) rustig en evenwichtig te blijven en te zorgen dat je zelfbeheersing hebt.

Door tapas ontwikkel je als yogi een sterk lichaam, wordt je verstand beheerst en krijg je een sterk karakter. Je wordt moedig en wijs en je gedraagt je integer, recht door zee en ongecompliceerd.
Het is dus goed om een doel voor ogen te hebben en er voor te gaan. Je kunt wel fantaseren maar daarmee alleen kom je er niet. Je moet een droom hebben en daar naartoe leven.
Als je denkt ik loop naar de deur en ik kom in beweging en je staat op je plek en gaat springen dan ben je in beweging maar kom je nooit bij de deur. Als je letterlijk en figuurlijk stappen zet richting de deur en dus richting je droom, dan zul je ook je droom kunnen realiseren. Soms heb je inspanning nodig om ergens de vruchten van te pukken maar je kunt situaties nooit dwingen.

Met betrekking tot de yoga. Als er een houding is die je lastig vind doe hem dan niet helemaal want daar krijg je dan het vervelende gevoel bij.
Maak de houding klein, dit gaat je gemakkelijk af, je voelt je er beter bij en dan wil je uiteindelijk meer. Dan gaat het innerlijke vuur, het verlangen meespelen en dan zul je zien dat jet wel gaat lukken en krijg je er een goed en tevreden gevoel bij.

Een paar houdingen die ik bij de yogales Tapas heb gegeven zijn:
De stoelhouding
De Houthakker
De Zonnegroet
Bij deze houdingen en serie wordt je innerlijke vuur aangewakkerd. Je krijgt het er “warm” van.
Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat op mijn blog. Heb je wat gehad aan dit artikel? Zou je het iemand anders adviseren? Wees vrij om het te delen op Facebook, Twitter of LinkedIn.
Dank je wel voor je tijd en veel succes met Tapas de komende dagen.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Follow us on FACEBOOK, TWITTER, PINTEREST

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.