Radijsjes…….. wat hebben die nu met yoga te maken?

You are here: Home / Chakra's / Radijsjes…….. wat hebben die nu met yoga te maken?

Radijsjes…….. wat hebben die nu met yoga te maken?

radijsjes

De komende weken zal ik wat schrijven over de 7 chakra’s in ons lichaam.

De chakra’s, wat in het sanskriet “wiel” betekend  zijn te vergelijken met een soort energiebronnen. Deze nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door je lichaam heen stromen. Het zijn dus een soort van rond draaiende wielen die als een soort trechter in je lichaam zitten die je niet in je fysieke lichaam kunt zien maar wel voelen.

Chakra’s liggen in de buurt van het centrale zenuwstelsel en de endocriene klieren. Deze klieren regelen via hormonen alle aanmaak van chemische stoffen in ons lichaam. De zeven hoofdchakra’s zitten op de plek  in het lichaam waar de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Van hieruit verdelen de chakra’s hun energie. In Oosterse landen als India en China is het bestaan van chakra’s / energie al eeuwen bekend, hier in het Westen is de belangstelling voor chakra’s pas sinds enkele jaren toegenomen.

1ste chakra
benaming: 1ste chakra, wortelchakra, muladhara chakra
Staat voor Basis , fundament, stabiliteit, eenvoudige activiteit van overleven., geduld en dromen uit laten komen.
locatie: In het perineum onder aan de ruggengraat en onderaan de wervelkolom bij stuit en kruisbeen.
Edelsteen die erbij hoort: Alle rode stenen, granaat, rode jaspis, robijn, bloedsteen, hematiet, zwarte stenen zoals onyx, rookkwarts of zwarte toermalijn. De rode jaspis: om af te vallen, bij kinderwens in ketting dragen, ontspant en verlaagt stress, innerlijke harmonie, werkt positief op sexualitiet je kan het op je basisschakra leggen of onder je navel masseren.
Wierrook die erbij hoort: Ceder, salie, patchouli
Etherische olie die erbij hoort: Mandarijn, kruidnagel, kaneel, knoflook, sandelhout of rozemarijn
Kleur die erbij hoort: rood
Symbool die erbij hoort: vierkant
Dier die erbij hoort: Olifant, ganesha, stier of os
Element die erbij hoort: aarde
Het zintuig die erbij hoort: reuk
Enkele ziektes die je kunt krijgen als je 1ste chakra niet in evenwicht is: aambeien, artritis, artrose, bloeddrukproblemen, darmontsteking, gevoelig voor kou, griep, isias klachten, nieren, nierstenen, ontstoken tandvlees, reisziekte, reuma, rugproblemen, spataderen, verstopping, voeten, angst, depressie, gebitsproblemen, slaapstoornissen.
Uitspraak die erbij hoort: Ik heb
Wat goed om te eten om dit chakra in evenwicht te brengen: rode voeding Vlees, kip, granen, rijst, rood fruit appels tomaten en rode bessen, rode kersen, radijsjes, (Ja, daar zijn ze dan de radijsjes!), bieten, rode paprika, rode kidneybonen . Ze bezitten de rode energie van het wortelchakra. Lievelingseten uit de kindertijd. Het is een herinnering aan de tijd waarin de wereld veilig en zorgloos was.
De rode groenten zijn rijk aan ijzer en goed voor mensen die niet goed functioneren , geen uithoudingsvermogen hebben of aan bloedarmoede lijden. Verhoogt energieniveau, reinigt het bloed, zorgt voor extra vitaliteit.
De Muziek die erbij hoort: Muzieknoot C, drummende muziek

Enkele houdingen die helpen om je 1ste chakra in balans te brengen zijn:
Savasana
Rugrol
Kat
Vlinder
Liggende boomhouding
brug
Tang
Sprinkhaan
Staande vooroverbuiging
Stoel
Boot
Kindhouding

Probeer door deze houdingen te doen en met het hierboven vermelde rekening te houden om je 1ste chakra in evenwicht te brengen en houden. Succes!

ONLINE YOGAPROGRAMMA “7 WEKEN CHAKRA YOGA”
Ik heb hier ook een online yogaprogramma van gemaakt. Deze heet 7 weken chakra yoga. Deze start direct. Meer informatie vind je HIER. 

Voor vragen en opmerking over mijn blog kun je een reactie plaatsen onderaan in het commentveld of een mail sturen aan info@afstemchallenge.nl Voor informatie kun je kijken op mijn website https://www.deyogaboerderij.nl/

Je kunt ook de pagina liken van De Yogaboerderij op Facebook.

 

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.