Mandala, magische cirkel

You are here: Home / De Yogaboerderij / Mandala, magische cirkel

Mandala, magische cirkel

mandala

Mandala betekent wiel of magische cirkel  in het Sankriet. (oud Indiase taal). De Mandala is een cirkelvormige, symmetrische afbeelding met hierin ook symmetrische afbeeldingen. Maar het is meer. Soms is het een symbool wat verwijst naar een verborgen inhoud die men niet direct herkent. De cirkel heeft geen begin en geen einde. Het is een symbool van heelheid en oneindigheid.

Een mandala heeft een automatische middelpunt en een cirkelrand. Dit wordt als een magische vorm gezien. In de psychologie van Carl Gustav Jung wordt het middelpunt van de mandala het symbool genoemd voor het onbewuste hogere zelf, de innerlijke kern.

Een mandala is mooi om te zien en mooi om te maken. Het werkt vaak meditatief. Een mandala is soms als een plattegrond van het menselijk bewustzijn daarom vinden kinderen het ook zo fijn om te doen en wordt het vaak als therapie voorgeschreven.

Mandala’s worden veel in het Tibetaanse boeddhisme gebruikt. Een bijzondere vorm is de zandmandala waarbij monniken weken bezig zijn met zandkorrels om kleine details te maken terwijl er een rituele ceremonie gedaan wordt. Later wordt het weer ceremonieel vernietigd een aan de natuur, vaak het stromende water, terug gegeven. Het is voor hen een spirituele les.

Als je een mandala tekent of kleurt geeft het je rust en veiligheid. Je komt hierdoor dichter bij jezelf en je kern. Tevens stimuleert het je creativiteit. Innerlijke processen komen op gang. Hierdoor kan het dat je los gemaakt wordt van oude patronen en denkbeelden. Doordat je met een mandala bezig bent kom je zelf vaak tot bepaalde oplossingen die in je zelf verborgen zaten.

In de natuur komen ook mandala’s voor. Bijvoorbeeld het hart van een bloem. Je hebt de stamper en daarom heen zijn de blaadjes gerangschikt, ijskristallen, een spinnenweb, vogelnestje of je ogen. Maar ook een appel, wortel of  kiwi die door midden is gesneden. Je ziet ook andere mandala’s om je heen zoals een wiel, taart of paraplu.

Probeer vandaag eens te letten op mandala’s in de natuur maar ook in andere vormen zoals bijvoorbeeld je servies.

Binnenkort start ik samen met Jose Steggink met een charkalessenserie. We gaan 1 x in de maand op zondagochtend een chakrales geven en aansluitend kun je een mandala van het desbetreffende chakra tekenen en kleuren.

We starten op zondag 4 oktober. Voor meer informatie mail naar: info@afstemchallenge.nl

Hier zie je nog de Periscope uitzending van 11 augustus 2015 waarin ik kort wat vertel over mandala’s.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Je kunt ook de Facebookpagina liken van De Yogaboerderij .

Bron Mandala: https://www.pinterest.com/explore/mandala-ontwerp-951399080815/

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.