Op dit moment ben ik in de Yogaboerderij, Lelystad bezig met yogalessen mbt de ayurveda.
Bij iedere yogales staat er een dosha centraal. Deze week behandel ik Vata.
Welke dosha ben jij? Vraag de GRATIS test aan via deze LINK.
Vata is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling, bloedsomloop en alle bewegingsprocessen in je lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de vatadosha. Bij een evenwichtige vata voel je je energiek, blij, enthousiast en creatief. Je geest is rustig, helder en levendig.
Vata uit zich bij: Lichaamsbouw is smalle schouders en heupen, dun en smal gezicht, droge spiermassa en dit type heeft weinig lichaamsvet en een snelle spijsvertering. Maakt zich snel zorgen of is angstig. Is ongeduldig en loopt snel. Heeft onvermogen om zich te ontspannen. Is rusteloos en impulsief. Een (over)actieve geest. Moeite om je gedachten te focussen. Snel uit balans door prikkels. Op wisselende tijden naar bed, moeite om in slaap te komen. Heeft een overactieve geest, als hij/zij wakker wordt gaat deze direct in actie. Slaapt heel licht. Heeft een wisselende eetlust en vergeet zelfs soms te eten. Heeft vaak last van koude handen en/of voeten. Is gevoelig voor tocht en wind. Kan zomaar een korte emotionele uitbarsting krijgen en is deze ook weer snel vergeten.
Vata raakt uit evenwicht bij: Angst en bij lichamelijke uitputting of na een periode van geestelijke spanning en te hard werken. Een plotselinge verandering in zijn/haar leven. Als je een dieet hebt dat veel koud, rauw of gedroogd voedsel bevat of veel bitter gekruid of wrange smaak. Bij te weinig slaap. Bij verdriet, angst of een onverwachte schok. Bij koud, droog of winderig weer.
Vata
Vata komt in evenwicht door: Vaste gewoonten, aandacht voor het nu, mindfulness, voldoende rust, warmte, eten op vaste tijden, massage met sesamolie, meditatie en yoga. Kenmerken qua emotioneel gedrag: Angstig en soms nerveus.
Spreken en denken: Vlug, onregelmatig, erg spraakzaam, vertelt levendig.
Voeding: Voeding wat in de vataperiode hoort is: wortels, bieten, zoete aardappelen, de flespompoen. Deze groenten zijn zwaar, zoet, compact en vochtig. Het is goed om verwarmende specerijen te gebruiken bij het koken; kaneel, zwarte peper, komijn en gember. Deze verwarmen het lichaam en versterken het spijsverteringsvuur. Soepen en stoofpotjes zijn aan te raden. Vermijd koude dranken. Niet bij de maaltijd of net daarvoor of daarna. Beperk rauwe voeding, bijvoorbeeld rauwe groenten en salades. Gebruik zo min mogelijk cafeïne. Als ontbijt is het goed om flink te ontbijten. Zoals ontbijtgranenpap en een warm glas melk. In de avond kun je nog fruit of iets lichts eten.
Het is belangrijk hoe je voor jezelf zorgt tijdens de herfst. Dit zorgt dat je een goede gezondheid hebt in de koude wintermaanden. In de herfst is het de tijd om jezelf te verwarmen, te voeden en je energie en gezondheid te beschermen voor de koude wintermaanden die nog komen gaan.
Seizoen: Herfst en winter.
Vata is beweging dus vandaar dat ether (ruimte) en lucht (wind) erbij hoort. Vata is ook de beweging in de natuur, zoals de wind en stromend water. Tijdens de herfst wordt de vata in onze omgeving hoger. Hierdoor wordt de vata in ons gestimuleerd. Zodra het kouder en winderiger wordt, verhoogt de vatadosha. De wind is veranderlijk en kan uit verschillende richtingen waaien. Het lichaam is ook gevoelig voor veranderingen in het klimaat en hierdoor kan vatadosha sneller uit balans raken. Wanneer de droge kwaliteit van vata verhoogt, merk je dat je huid en lippen droger worden. De droge kwaliteit in je dikke darm wordt ook verhoogd en hierdoor ontstaat er constipatie of winderigheid. Iedereen merkt de effecten van de herfst en de verhoging van vata. Hierdoor kan onze vata uit balans raken doordat je onrustiger en angstiger wordt. Je slaapt ook wat onrustiger. Als je vata bent, dan ben je hier nog gevoeliger voor.
Jaar: Augustus tot en met december.
Tijden: Vatatijd is van 14.00 – 18.00 uur en van 02:00 – 06:00 uur. Vatatype’s hebben vaker behoefte aan extra energie tussen 15.00 en 16.00 uur. Zij kunnen dan bijvoorbeeld een boterham, fruit of een lichte snack nemen. Vatatype’s kunnen beter hun avondeten voor 18.00 eten.
Dit is algemene informatie over de Ayurveda. Ieder mens is uniek. Raadpleeg een Ayurvedische arts voor voedingsadvies of een Ayurvedische masseur voor een massage behandeling.
Wil je zelf ook een keer komen in de studio voor een proefles? Mail dan naar info@afstemchallenge.nl
Meedoen met een webinaryogales kan via deze PAGINA.
Fijne dag!
“Een pad ontstaat door erop te lopen. Dus pak die mat en bewandel je eigen yogapad.”
Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl
Hier vind je me op
Twitter, Periscope, Pinterest, Instagram, Youtube, LinkedIn en Facebook.
Leave a Reply