Wat is een mantra ?

You are here: Home / De Yogaboerderij / Wat is een mantra ?

Wat is een mantra ?

gayatri mudra

Een mantra is een woord, lettergreep of zin.  Dit kan een bepaald effect hebben op je lichaam. Je kunt de mantra herhalen, chanten, zodat het meer resoneert in je lichaam.Hierdoor kun je jezelf geestelijk of lichamelijk beter voelen en je ziel wordt gereinigd.

Mantra komt van het woord manasah (geest) en tra (bevrijding door beheersing van die geest).
Een mantra kun je zingen tijdens een meditaties of een plechtigheid als er iets geofferd wordt. Een Brahama, een soort heilige uit een hoge kaste, doet dit bijvoorbeeld bij trouwceremonies.

In India en bij de yogi zijn het vaak mantra’s in het Sanskriet, dat is een oude Indiase taal. Er zijn vele bekende woorden die als mantra gechant worden zoals : OHM (De eerste oerklank), So Ham (ik ben dat), Ohm tat sat (de geest, al dat is en de waarheid)

Een mantra hoeft niet perse in het Sankriet. Het kan in iedere taal. Als je tegen jezelf steeds zegt,” ik ben stom, ik kan het niet” dan is dat natuurlijk ook een soort mantra. Je lichaam en geest neemen het aan en zorgen ervoor dat je er daarna zelf in gaat geloven.

Mantra’s kunnen soms best heftige uitwerkingen hebben. Er was iemand die had de mantra” ik wil een groot hart” omdat hij meer liefde wilde geven en uiteindelijk werd hij opgenomen in het ziekenhuis omdat zijn hart vergroot was en dit uiteraard schadelijk was voor zijn gezondheid.

Ik geef les op een basisschool en de laatste afrondende weken zijn altijd erg druk. Ik was dingen aan het voorbereiden voor mijn yogalessen bij het Broccolifestival in Almere en het Yogafestival Terschelling. De reguliere yogalessen zaten vol. Ik bleef aanmeldingen krijgen en ik had geen plek. Ik had al besloten dat ik na de zomervakantie minder zou gaan werken op school zodat ik meer tijd met mijn kinderen kon gaan besteden en twee extra yogalessen zou gaan geven.

Ik bedacht 6 weken voor de zomervakantie een mantra voor mezelf. “ik ga uitgerust op vakantie”. Ik nam bewust niet de mantra” ik ben rust ” want daar had ik geen goed gevoel bij en zou misschien verkeerd af kunnen lopen.Ik vond de mantra “ik ga uitgerust op vakantie” wel mooi.
Iedere keer als ik voelde dat ik druk was of een opgejaagd gevoel kreeg zei ik deze mantra. Na twee weken ben ik van de trap gevallen en had ik mijn schouderblad gebroken. Ik kon niets meer. Mijn man moest me aankleden en wassen. Hij smeerde mijn boterhammen etc. Echt alles moest voor me gedaan worden en werd me bijgebracht.
Ik vond het heel erg dat ik niets kon en alles miste. Op school, de gezellige, drukke sfeer, afscheid van de kinderen etc, Bij De Yogaboerderij de yogaleerlingen die nu een vervanger kregen. Na 4 weken kon ik al weer wat maar ging het nog niet optimaal. Een ding was zeker ik ging uitgerust op vakantie. Tja dit is was ik had gewenst, dit was mijn mantra. Maar ik had het anders voor ogen gehad. De volgende keer probeer ik dus nog zorgvuldiger mijn wensen uit te spreken en mijn mantra uit te kiezen.

De meest bekende mantra is de Gayatri Mantra, voor vrede en wijsheid. Deze is van Deva Premal. Schitterend.
Zelf luister ik nu vaak naar een mantra van healing. Maar er zijn heel veel verschillende mantra’s.
Zoals voor hoofdpijn, liefde, overvloed etc

Je kunt zelf chanten of luisteren bijvoorbeeld via youtube door diverse verschillende mensen. Deva Premal heeft een prachtige stem en zingt /chant de meest prachtige mantra’s.
Zoals deze voor je hartchakra; Ohm Namo Bhagavate. Deze mantra bevrijdt je geest van negatieve patronen. Dus als je ongeduldig, boos, jaloers bent is het goed om hier naar te luisteren. Je kunt waarschijnlijk beter naar de situatie kijken zodat je er nieuwe inzichten van krijgt en hierdoor rustiger je mening kunt vertellen en hierdoor eventuele conflicten kunt oplossen.

Heb jij een mantra? woord, klank of zin wat je wel eens voor jezelf herhaalt.
Je mag je reactie vermelden onder dit bericht.

Dank je wel

Hier zie je nog de Periscope uitzending van 7 augustus 2015 waarin ik vertel over mantra’s.

Corine van Zoelen
https://www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Je kunt ook de Facebookpagina liken van De Yogaboerderij .

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.