Wat zijn Mudra’s?

You are here: Home / De Yogaboerderij / Wat zijn Mudra’s?

Wat zijn Mudra’s?

 

mudra corine 1        mudra corine 2

Er zijn honderden mudra’s. Dit is een soort yoga voor de vingers en de handen. Het wordt ook wel een vingerbalans of vingeryoga genoemd. Als je kijkt bij de boedhabeelden die hebben hun handen ook in een bepaalde mudra maar ook bij afbeeldingen van Jezus.

jezus mudra   jezus mudra 2

Foto Jezus  www.maximumwallhd.com

Wat is een mudra?
Een mudra is een bepaalde stand van je vingers waardoor je bepaalde energiebanen (meridianen) in je lichaam stimuleert. Voor elke kwaal is wel een mudra. Of dit nu lichamelijk of geestelijk is. Iedereen kan een mudra toepassen. Mudras hebben hetzelfde effect op je lichaam of je geest als gewone yogahoudingen maar het duurt vaak wel  wat langer voordat je het effect merkt.  Het is ideaal voor ouderen die zich niet goed kunnen bewegen maar ook voor mensen die ziek zijn en zo sneller herstellen.

Zelf heb ik ivm mijn schouderblad breuk de mudra voor de schoudergordel gedaan. Deze zorgt voor minder spanningen in je schoudergebied, betere ademhaling en ondersteunt het lichaam met zelf genezing.

mudra schoudergordel

Bron: Mudra’s Gezondheid in onze handen. Kim da Silva

Je kunt overal een mudra doen:
Als je aan het wachten bent op de bus of bij de kassa.
Tijdens een vergadering
In de auto als je op de bijrijders stoel zit!
Tijdens het TV kijken
Als je wakker ligt in bed

De meest bekende en krachtigste mudra  is de  Gyan Mudra.
De Gyan Mudra wordt al duizenden jaren  gebruikt door yogi’s over de hele wereld en zorgt voor  vrede, rust en spirituele groei. Vele spirituele leiders / meesters zijn afgebeeld met deze mudra. Zoals Guru Nanak, Jezus Christus, Boeddha en Mahavir

De Gyan Mudra:
Deze mudra is heel makkelijk. Je brengt het topje van je wijsvinger tegen de punt van je duim. De andere vingers zijn ontspannen en recht. Je zorgt dat er een lichte druk is tussen je duim en je wijsvinger.
Als je deze mudra doet in de ochtend is het goed om je handpalm naar boven te draaien om zo de dag te starten en dat je meer open staat en beter kunt ontvangen.
Als je deze mudra in de avond wilt gebruiken dan is het goed om je handpalm meer op je knieën te laten rusten. Je laat je vingers dan meer naar beneden hangen en dan heeft het een aardende werking en kun je beter alles loslaten van de dag.

De werking van de Gyan Mudra
Gyan Mudra stimuleert het 1ste chakra, het wortel chakra. Dit is je basis.
Het verlicht spanning en depressie. Het zorgt voor groei en meer kennis. Het is een rustgevende mudra en hierdoor kom je makkelijker in een meditatie. Het is de mudra voor innerlijke wijsheid en helpt je om beter te concentreren.

Hierbij vind je de video die ik gemaakt heb via periscope over de Gyana Mudra.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

Je kunt ook de Facebookpagina liken van De Yogaboerderij . Ben je zelf yogadocent volg me dan als Yoga Business Coach.

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.