Al ga je op je kop staan!

You are here: Home / Geen categorie / Al ga je op je kop staan!

Ge krègt het nie al gade oep oewe kop stoan! (Je krijgt het niet al ga je op je kop/hoofdstand corine voor bloghoofd staan!) Dit is een gezegde uit Brabant waar ik opgegroeid ben en betekent je krijgt het echt niet ook al doe je nog zo je best om je zin te krijgen.

Hoofdpijn krijg je wel maar wat kun je ertegen doen. Volgens de yoga is de Salamba Sirasana/Hoofdstand (Salamba = met steun/gestut en sirsa=hoofd/kop, of te wel het lichaam staan op zijn kop) een van de belangrijkste houdingen. Deze is alleen weggelegd voor goede yogabeoefenaar en kun je ook alleen maar doen onder begeleiding van een yogadocent.

Vorige week schreef Ira Nagel in haar Blog van The Indian Spirit al over de psychische oorzaken van hoofdpijn. Zij kan deze klachten verlichten door middel van een Indiase hoofdmassage. Je kunt hiervoor een afspraak met haar maken op vrijdagavond 8 maart. Als je zelf wilt weten hoe je diverse klachten zoals rug-, nek- en schouderklachten en hoofdpijn kunt verhelpen bij je partner, kind, familielid, vriend of vriendin denk dan eens na over het volgen van een workshop Indiase hoofdmassage op zaterdag 9 maart bij De Yogaboerderij, Lelystad.

Yoga is ook zeer effectief in het terugdringen van spanningshoofdpijn.
Doormiddel van houdingen, ademhalingsoefeningen, mudra’s kun je je lichaam en geest in balans brengen en spanningen laten afnemen zodat de hoofdpijnklachten verdwijnen. Ik heb al eerder geschreven over hoofdpijnklachten. Hierbij nog meer oefeningen om hoofdpijnklachten tegen te gaan.

Mudra:
De mudra van hoofdpijn heb ik vermeld in mijn vorige artikel.
De mudra voor migraine is: Met linker en rechterhand je wijsvinger op je eerste duimgewricht. Je middelvinger, ringvinger en pink zijn gestrekt. Deze mudra balanceert de hoofdenergieën in ons lichaam. Je ondersteunt hiermee het lichaam en het streeft erna om zichzelf in evenwicht te brengen.
Deze mudra is preventief en je kunt hem 3 minuten aanhouden. Dit kan 6x per dag.
Bij een acuut geval kun je de mudra langer en vaker vasthouden. Dit zal de pijn verzachten en balanceren.

Neti-pot
Hoofdpijn veroorzaakt door een voorhoofdsholte of bijholteontsteking (sinusitis) volgt dikwijls na een virale infectie in de bovenste luchtwegen. Dit kan gebeuren door een verkoudheid of een griep. Om dit tegen te gaan kun je preventief gebruik maken van een neti pot.

Edelsteen:
Aangezien er verschillende soorten hoofdpijn zijn is er voor iedere vorm van hoofdpijn een andere steen. De Amethist helpt bij de meeste soorten hoofdpijn of bij een kater of teveel medicijngebruik. De jade helpt bij hoofdpijn door stress.
Als je last hebt van een lichte hoofdpijn dan werkt een bergkristal heel goed.
Als te teveel nadenkt dan is een violette fluoriet werkzaam, bij hoofdpijn door middel van bijvoorbeeld een whiplash helpt een lapis lazuli, een saffier helpt bij iedere vorm van hoofdpijn.
Andere stenen die pijnstillend zijn , zijn de amazoniet, tijgeroog, rozenkwarts, smaragd en de sugiliet.

Ademhalingsoefening:
Leeuwademhaling
Nadi Sodani Pranayama / afwisselende neusademhaling

Een asana / yogahouding tegen hoofdpijnklachten:
Janu sirasana / Hoofd naar kniehouding:
Ga stevig zitten op je zitbotten en strek je linkerbeen. Je rechterbeen buig je en leg je rechtervoet tegen de binnenkant van je linkerdij. Duw je linkerhiel bij je vandaan, strek je tenen naar je toe.
Op een inademing strek je beide armen langs je oren omhoog, houd je schouders laag. Adem uit en breng je armen naar voren en probeer je tenen/enkels/scheenbeen vast te houden. Maak de buiging vanuit je onderrug. Kijk nogmaals omhoog op een inademing en voel de strekking aan je rug. Adem weer uit en kom weer naar beneden met je romp. Probeer je buik op je bovenbenen/dijbenen te laten rusten.
Houd je rug lang, duw je kruin weg en adem rustig door. Laat bij iedere uitademing spanning los.
Houd deze houding 1-2 minuten aan.
Op een inademing kom je met een grote boog met je handen weer omhoog en je romp komt er langzaam achteraan. Voel even na en ervaar wat de houding met je heeft gedaan. Hierna wissel je van been.
Werking:
De houding is goed voor been en rugspieren. Deze worden goed ontwikkelt en doorbloed. De houding heeft een stimulerende werking voor milt en lever, het geeft een betere darmwerking en zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van verstoppingen.
De asana heeft een positieve invloed op nieren en prostaat. Het maakt de ruggengraat soepel en deze krijgt een betere doorbloeding. De houding is goed voor schouders, je hoofd, longen en helpt tegen astma

Overige houdingen die helpen tegen hoofdpijn zijn:
Salamba Sarvangasana I / Kaars/ Schouderstand
Halasana / ploeg
Paschimottanasana/Zittende vooroverbuiging
Dwikonasana/Gestrekte vooroverbuiging
Uttanasana / Ooievaar
Savasana / Lijkhouding
Viparita Karani/Gebroken kaars
Balasana/ Kindhouding
Setu Bandha/ Brug
Prasarita Padottanasana/ Staande hoek

Heb je interesse in yogatips op video . Meld je dan aan bij deze link:  GRATIS videoserie tegen hoofdpijnklachten .

Voor meer informatie over kinder-, tiener- of volwassenyoga in Lelystad kun je kijken op de website van De Yogaboerderij of bezoek onze Facebookpagina.

Heb je zelf nog een interessante tip tegen hoofdpijnklachten laat deze dan achter in het commentaarveld hieronder. Wil jij weten wat de werking is van ademhalingsoefeningen, mudra’s, asana’s (houdingen), meditatie etc bij bepaalde lichamelijke of psychische problemen. Kortom alles wat met yoga te maken heeft. Hoe kan ik je hierbij helpen? Laat een reactie achter op onderstaand commentveld en ik zal proberen je vragen beantwoorden!

Wil je dit bericht aub delen met je vrienden of familie via Facebook, Twitter en E-mail. Dank je wel.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.