12 Meridianen

You are here: Home / 12 Meridianen

Herken je dit?

Waarom mediteren monniken het liefst van 3 tot 5 uur in de ochtend?
Waarom is de beste tijd om op te staan en naar het toilet te gaan voor een “grote boodschap” tussen 5 en 7 uur?
Waarom kun je het beste een warm ontbijt nemen van 7 tot 9 uur?
Waarom is de beste tijd om te werken van 9 tot 11 uur in de ochtend?
Waarom is het belangrijk om met gezellige mensen te lunchen van 11 tot 13 uur?
Waarom kun je je na de lunch minder goed concentreren en zou een middagdutje tussen 13 en 15 uur, net als in de warme landen, geen overbodige luxe zijn?
Waarom krijgen we weer meer energie rond de middag tussen 15 en 17 uur?
Waarom hebben baby’s een huiluurtje tussen 17 en 19 uur?
Waarom is het goed om tussen 19 en 21 uur je aandacht naar binnen te richten en daarom ook beter om je mobiel en computer uit te zetten?
Waarom wrijf je over je bovenarmen als je het koud hebt en wat heeft dit met de drievoudige verwarmer te maken die actief is van 21 tot 23 uur ?
Waarom heb je als je geen beslissing kunt maken  jeuk aan de zijkant van je hoofd (krijgt er een punthoofd van) of buitenkant van je been en wat heeft dit met de galblaasmeridiaan te maken die actief is van  23 tot  1 uur?
Waarom word je vaak rond 3 uur in de nacht wakker?

De Chinese klok

Dit heeft allemaal te maken met de Chinese klok. Dit is je biologische klok. Ieder orgaan heeft 2 uur in de dag een verhoogde activiteit. Hieronder vind je de tijden en de desbetreffende meridiaan.

03:00 – 05:00 Longmeridiaan
05:00 –  07:00 Dikkedarmmeridiaan
07:00 –  09:00 Maagmeridiaan
09:00 – 11:00 Miltmeridiaan
11:00 – 13:00 Hartmeridiaan
13:00 – 15:00 Dunnedarmmeridiaan
15:00 – 17:00 Blaasmeridiaan
17:00 – 19:00 Nierenmeridiaan
19:00 – 21:00 Hartbeschermermeridiaan
21:00 – 23:00 Drievoudigeverwarmermeridiaan
23:00 – 01:00 Galblaasmeridiaan
01:00 – 03:00 Levermeridiaan

Wat zijn meridianen?

Dit zijn energiebanen die levensenergie, oftewel ki, vervoeren door je hele lichaam.
Naast aderen, lymfebanen en zenuwbanen lopen er ook onzichtbare banen door ons lichaam.
Alle meridianen lopen via de Chinese klok en zijn twee uur per dag het meest actief. Ze zijn aan het begin en het einde met elkaar verbonden. Iedere meridiaan heeft zijn eigen “taak”.

Yin en Yang

Er zijn vrouwelijke meridianen, yin, en mannelijke meridianen, yang.
Yang loopt aan de buitenkant van je lichaam waar de zon op schijnt, bijvoorbeeld je rug en de buitenkant van je armen en benen.

De Yin meridianen lopen daar waar de schaduw is als de zon schijnt. Dus de binnenkant van je lichaam en de binnenkant van je armen en benen.

Yin en Yang zijn zichtbaar in ons dagelijks leven, op elk niveau. Dag en nacht, de maan en de zon, licht en donker. Ze staan tegenover elkaar, maar het één kan niet bestaan ​​zonder het ander. Ze vullen elkaar aan.

Er kunnen verstoppingen zijn als er gebrek is aan energie in een bepaald gebied of een overschot aan energie in een andere gebied. Energieblokkades kunnen het gevolg zijn van stress, een verwonding of trauma, of slechte leefgewoonten. Bijvoorbeeld door voeding, slechte gewoonten, verslavingen, of gebrek aan lichaamsbeweging. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met je gezondheid. Fysiek, mentaal of spiritueel.

Wil je meer leren over de meridianen?

Ik heb twaalf prachtige werkboeken. In ieder werkboek is de theoretische uitleg per meridiaan en de meest toepasbare drukpunten op een meridiaan die je kunt stimuleren en een serie met houdingen mocht ik die behandeld hebben tijdens de yogales.

Zoals bijvoorbeeld de Zonnegroet, Do-In Zonnegroet, Zittende Maangroet, Makko Ho strekkingen e.d.

Het zijn twaalf hathayogavideo’s waarin in elke video één meridiaan centraal staat. In de video doen we een beginmeditatie, uitleg drukpunten, meridiaan strekkingen, massages bij jezelf (hand, voet, buik, hoofd en zelfs rug), ademhalingsoefeningen en een heerlijke geleide eindvisualisatie.

Na deze twaalf lessen weet je hoe jouw biologische ritme aan de hand van de Chinese klok werkt. Als je hier naar leeft en rekening houdt met de meridianen, leer je je rust te pakken op het juiste tijdstip. En voel je je beter in je vel, rustiger, heb je meer connectie met je hart, slaap je beter. Mocht je toch wakker worden om 3 uur, dan weet je wat te doen. Dit geeft zoveel meer balans voor jezelf en dat werkt door in je dagelijkse leven. Je bent overdag meer uitgerust, functioneert beter op je werk en geniet van het leven.

Wat heb ik jou te bieden?

* Je hebt direct toegang tot twaalf videolessen waarin we houdingen, ademhalingsoefeningen, massage bij jezelf, yogaseries en een geleide visualisatie doen bij de betreffende meridiaan.

* Een werkboek met daarin de theoretische uitleg over de meridaan en een serie houdingen als die behandeld zijn tijdens de les.

* Inzicht en bewustwording van je lichaam en je leefpatroon. Weet wat je zelf kunt doen qua eenvoudige drukpunten op diverse meridianen bij vermoeide ogen, om in slaap te vallen, om woede/hitte in je hoofd te verminderen,  om te energie in je lichaam beter te laten stromen,  om rust te creëren in je hoofd en om fitter te zijn in de ochtend. 

* Besloten Facebookgroep waar je eventuele vragen kunt stellen.

   

Wat krijg je?

12 videolessen

12 werkboeken

Wil jij mee doen aan dit programma?

Meld je dan nu meteen aan!

Direct toegang tot alle lessen

12 Meridianen

129
  • Direct toegang tot alle lessen .
  • 12 videolessen waarin we houdingen, ademhalingsoefeningen, massage bij jezelf, yogaseries en een geleide visualisatie doen bij de betreffende meridiaan.
  • 12 werkboeken met daarin de theoretische uitleg over de meridiaan en foto-uitleg van een onderdeel dat behandeld is tijdens de les.
  • Besloten Facebookgroep
Boek nu!

Mijn naam is Corine van Zoelen – van Heerebeek. Ik ben getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik ben online yogadocent en geef iedere week tien live yogalessen in mijn yogastudio, De Yogaboerderij in Lelystad, en een webinaryogales.

De lessen zijn gevarieerd. Ik geef les aan kinderen, tieners, volwassenen en senioren.

Ik heb gekozen voor de naam “de Yogaboerderij” omdat een boerderij staat voor rust en ruimte. Yoga geeft ook rust en ruimte, in je hoofd en in je lichaam. Op een boerderij komen dieren voor en in de yoga komen (boerderij)dierhoudingen voor, zoals de hond, de kat, het paard en de kop van de koe.

Mijn droom is dat mijn yogastudio zich bevindt in een omgebouwde stal van een oude boerderij. Met mooi weer gaan de staldeuren open en kijken we uit over de weilanden.

Yoga is voor mij een heerlijke manier om helemaal tot rust te komen en volledig te ontspannen.

Alvast bedankt voor je tijd en tot snel.

Liefs,

hand

www.deyogaboerderij.nl
info@afstemchallenge.nl

12 Meridianen

129
  • Direct toegang tot alle lessen .
  • 12 videolessen waarin we houdingen, ademhalingsoefeningen, massage bij jezelf, yogaseries en een geleide visualisatie doen bij de betreffende meridiaan.
  • 12 werkboeken met daarin de theoretische uitleg over de meridiaan en foto-uitleg van een onderdeel dat behandeld is tijdens de les.
  • Besloten Facebookgroep
Boek nu!