10 Tips om een winterdepressie tegen te gaan!

You are here: Home / Yoga / 10 Tips om een winterdepressie tegen te gaan!

Wat is winterdepressie? Volgens Wiki Pedia is winterdepressie een verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben depressief te worden als de dagen korter zijn in het winterseizoen.

Enkele kenmerken van een winterdepressie zijn:
– (Extreme) vermoeidheid.
– Veel behoefte aan slaap, zelfs als men al meer dan normaal slaapt.
– Een verschuiving van het dag-nacht ritme.
– Een verstoord eetpatroon.
– Een meer dan normaal aanwezige somberheid.
– Het gevoel hebben niet meer in balans te zijn.
– Minder behoefte aan sociale contacten soms zelfs afsluiting voor de buitenwereld.
– Prikkelbaarheid.

Enkele (yoga)tips om een lichte depressie tegen te gaan zijn:

Mudra:
Deze mudra stuurt positieve, genezende vibraties naar je hersenen, die je klieren besturen. Hierdoor kom je los van depressieve gedachten.
Zit rechtop. Strek je armen uit, handen op harthoogte. Handen omgekeerd tegen elkaar, De vingers wijzen naar voren. De knokkels proberen elkaar te raken. Duimen wijzen naar de vloer, armen zijn horizontaal. Minimaal 11 minuten aanhouden.
Er komt spanning op de achterkant van je handen dus als je de indruk krijgt dat spieren en pezen overbelast worden dan kun je beter stoppen.

Edelsteen:
Lapis Lazuli is azuurblauw, blauwpaars, bleekgroen of rood van kleur.
De steen gaat depressies tegen. Het bevordert spirituele kracht, geeft wijsheid en innerlijke rust en vrede. De steen zorgt ervoor dat je eerlijk bent en je innerlijke waarheid te vinden en deze te accepteren. De steen bevordert creativiteit. Het heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. Lapis lazuli heeft een sterke werking op de keel en het keel chakra (5e). Hierdoor kun je jezelf beter uiten. Je kunt beter voor je mening, uitkomen en vertellen over emoties en dingen die je dwars zitten. Fysiek helpt lapis lazuli klachten van keel, strottenhoofd, schildklier en stembanden. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, het gehoor en verlaagt de bloeddruk.

Ademhalingsoefeningen, Plavini pranayama (drijvende ademhaling):
Om een (lichte) depressie te bestrijden kun je proberen je ademhaling zo aan te passen dat er meer zuurstof in je longen komt en van daaruit in je bloed en in je cellen.
Plavini pranayama (drijvende ademhaling):
Zit in zithouding. Adem in tot je longen vol zitten met lucht. Adem uit totdat je longen gevuld blijven voor ¾ deel. Je ademt nu een klein beetje in en een klein beetje uit. Laat je longinhoud op 3/4 gevuld blijven. Je wordt je heel bewust van je lichaam en blijft geconcentreerd. Adem daar na helemaal uit en weer in en begin weer opnieuw.

Enkele yogahoudingen:
De liggende beenstrek
De liggende vlinder
Schouderstand/kaars
Staande vooroverbuiging
de hondhouding
De vishouding (waardoor je blik op de wereld veranderd)

Kruiden:
Volgens de kruidengeneeskunde werkt Sint-Janskruid heel goed tegen depressies. Het moet wel enige weken worden ingenomen voordat het werkt.

Succes met de oefeningen!
Heb je zelf nog een interessante tip tegen depressieve klachten laat deze dan achter in het commentaarveld hieronder.

Heb je zelf nog lichamelijke of psychische problemen? Wil jij weten wat de werking is van ademhalingsoefeningen, mudra’s, asana’s (houdingen), meditatie etc. Kortom alles wat met yoga te maken heeft. Hoe kan ik je hierbij helpen? Laat een reactie achter op onderstaand commentveld en ik zal proberen je vragen beantwoorden!

Wil je dit bericht aub delen met je vrienden of familie via Facebook, Twitter en E-mail. Dank je wel.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.