Goed ademen is een hele kunst!

You are here: Home / Yoga / Goed ademen is een hele kunst!

Tijdens mijn lessen merk ik dan rustig en ontspannen ademhalen lastig is voor kinderen en volwassenen. Als je een baby ziet ademen zit je de buikademhaling, rustig en ontspannen. Vanaf het moment dat kinderen naar school gaan veranderd hun buikademhaling richting de borst en ademen ze sneller en korter. Er kunnen allerlei oorzaken voor zijn waardoor je een verkeerde ademhaling ontwikkeld. Om gezondheidsklachten te voorkomen is het belangrijk om goed te leren ademen.
Wat zeker zo belangrijk is is goed drinken. Ik wil het deze week hebben over astma en wat je er zelf eventueel tegen kunt doen.
Maar let opdoe geen houdingen en ademhalingsoefeningen tijdens een astma aanval.

De vis / matsyasana:
Lig op je rug met benen naast elkaar. Leg je handen naast je lichaam met de handpalmen naar beneden. Hoofd ligt in het midden en de kin is ingetrokken. Leg uw handen onder uw billen en de vingers wijzen richting de voeten.
Steun op een inademing op uw onderarmen en hef uw hoofd naar achteren. Probeer het hoofd zoveel mogelijk richting de rug te brengen. Vergroot de afstand tussen de rug en de grond.
Je rug kromt zich en je heft je borstkas. De kruin van je hoofd raakt de grond. Probeer de handen in de liezen te leggen. Blijf rustig doorademen.

De werking van de matsyasana is dat het de longen vergroot en helpt astma en stress verminderen, stimuleert de schildklier rekt de nek en de wervelkolom en opent de schouders. De houding vergroot de weerstand tegen infectie ziektes. Je bekken wordt losgemaakt, rug en buikspieren worden versterkt. Goed voor het hele organisme.
DOE DE VISHOUDING NIET BIJ EEN TE SNEL WERKENDE SCHILDKLIER!!!

Mudra:
Doe je nagels /1ste kootje van je linker,- en rechtermiddelvinger tegen elkaar. Beide middelvingers zijn gebogen.
De overige vingers en duimen zijn gestrekt en wijzen omhoog.
Het beste is om dit 3 keer per dag te doen á 4 minuten.

Edelsteen:
Als je last hebt van Astma dan helpt het dragen van een barnsteen, zoïsiet, tijgeroog, valkenoog en prasem.
Je kunt ook malachiet water drinken of een malachiet in je bad leggen terwijl je in bad gaat.

Ademhalingsoefening:
Volgens de Buteyko methode wordt aanbevolen om 3 tot 5 keer per dag de zuiverende ademhalingsoefening te doen. Houd je mond gesloten en adem in en uit via de neus. Knijp nu ook je neus dicht en doe alsof je je neus snuit. Dit doe je door ± 5 seconden lang druk op je neus te zetten terwijl je je neus en mond dicht laat. Doe je neus weer open en adem.

Reinigen met een neti-pot
Een neti-pot/neusdouche/neushoorn is een schenkkannetje waar je opgelost zout lauw water in kunt doen. Je kunt er je neus en kaakholten mee schoonmaken dmv een zoutoplossing.
Hierdoor worden pollen, slijm en stof verwijderd. Het helpt bij ademhalingsproblemen, hooikoorts, allergieën en astma.
Je lost en halve theelepel zout (geen keukenzout want daar zit soms verdikkingsmiddel in) op in de neti-pot.
Houd je hoofd boven de wasbak. Draai je hoofd naar links en zet de neti-pot op je rechterneusgat.
Adem in en uit via de mond. Door de zwaartekracht stroomt het zoute water door je holtes zo je linkerneusgat uit. Je makt het kannetje leeg en daarna doe je de andere kant.
Je maakt je neus droog door kort de lucht uit te “blazen” door je neus met gesloten mond.
Dr. Oz raadt het ook aan bij holteontstekingen en allergieën.

Goed drinken:
Het is belangrijk dat kinderen drankjes drinken die hydrateren. Bijvoorbeeld kruidenthee, fruitsap of gezuiverd water. Hierdoor krijgen ze genoeg goed vocht binnen en blijven de weefsels optimaal.
Als kinderen drankjes drinken waar veel calorieën en suiker in zitten (wicky, fristi etc) hydrateren deze drankjes niet.  Ze krijgen geen dorst, het weefsel verdroogt, het lichaam komt in de spaarstand  en het dorstcentrum wordt uitgeschakeld. Hierdoor gaan ze nog minder drinken en drogenze meer uit.
Dit artikel van Goedgevoel België staat een onderzoek dat aantoont dat Yoga goed is tegen Astma.

Succes met de oefeningen tegen Astma. Als je iemand kent die het misschien kan gebruiken deel dan dit artikel. Heb je zelf nog nuttige tips geef het dan aan me door en als je wat geprobeerd hebt en je wilt je ervaringen delen is dit uiteraard altijd welkom. Schrijf je reactie onderaan.
Als je dit doet voor as vrijdag maak kans  een zakje met  100 gram himalaya zout wat je kunt gebruiken voor een Neti-pot.

 

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.