Heb je een steuntje in je rug nodig?

You are here: Home / Yoga / Heb je een steuntje in je rug nodig?

paard met pijn aan  rug

Onlangs schreef Ira Nagel in haar Blog van The Indian Spirit al over de psychische oorzaken van rugklachten en daarom verwijs ik je graag naar haar Blog.  Ze geeft ook regelmatig workshops Indiase hoofdmassage die erg goed helpen tegen rug-, nek- en schouderklachten en hoofdpijn.

 

Vaak zijn je wervels vastgeroest en heb je last van slappe buikspieren of spanningen die zich vastzetten in je rug.  De bureaustoel is vaak een boosdoener. Je zit niet goed recht, eerder onderuit gezakt, je rug en je buikspieren worden hierdoor slapper en je rug zal deze last dragen.
Uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat yoga beter helpt bij (lage) rugklachten dan andere bewegingsprogramma’s

 

Yoga is niet alleen een soort van gymoefening maar door de ademhaling en het bewust worden van de bewegingen van je lichaam kun je je houdingen verbeteren. Wat belangrijk is voor je rug is je rug sterker en langer maken maar ook spanningen loslaten en helemaal ontspannen.

Enkele tips voor rugklachten zijn:

Mudra:
Je houdt je duim, middelvinger en pink aan je rechterhand tegen elkaar en van je linkerhand je duimkootje op wijsvingernagel.

Edelsteen:Een bergkristal helpt bij rugklachten en heeft een goede invloed op je skelet. Als je last hebt van een hernia dan kun je deze op je rug leggen als je je rug aan het bestralen bent met een infra rood lamp voor 20 min.
De bergkristal zorgt ook voor inzicht en helderheid. Het heft geestelijke blokkades op en herstelt de energiestroom. De steen helpt goed helpt tegen stoornissen van je haren en je nagels.
De steen werkt ook goed tegen wagen- en zeeziekte. Het verdrijft depressies, angsten en evenwichtsstoornissen. Het geeft energie en bevordert het helder denken.
Het geeft verlichting bij artritis en artrose. De bergkristal kun je ook gebruiken tegen een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte.
Het vermindert zwangerschapsbraken  en helpt bij diarree.

Houdingen:
De grote cirkel

Sta in kleine spreidstand, laat armen los hangen. Adem in en hef beide armen zijwaarts omhoog. Adem uit en een hand pakt licht de andere vast. Houd de aandacht bij je bekken. Dit  wordt je spil. Rek door de armstrekking de ruggengraat (maar houd je schouders laag) en adem in. Begin met de cirkel. De armen blijven gestrekt naast de oren. Op een uitademing breng je je armenlinks om naar beneden en als je benden bent dan draai je op een inademing rechtsom omhoog. Doe dit 5 keer.
Als je dan weer bovenaan bent met je armen adem je uit en breng je je armen naast je lichaam. Observeer in de berghouding. Doe hetzelfde dan nog een keer maar dan rechtsom.
Werking: goed voor buik, heup, been en rugspieren. De buikorganen worden door de ademhaling gemasseerd. De asana versterkt de zenuwen. Het  hoofd en  de hartspieren worden extra doorbloed. Stijfheid uit rug en bekken verdwijnt. Het lichaam wordt wakker.

Overige houdingen die goed zijn voor je rug:
de ooievaar
de kat
Held I Virabhadrasana
sprinkhaan
de boog
de vis
de cobra
zijwaartse balk
zijwaartse driehoek
de stoel

Voor meer informatie over kinder-, tiener- of volwassenyoga in Lelystad kun je kijken op de website van De Yogaboerderij of bezoek onze Facebookpagina.

Heb je zelf nog een interessante tip tegen rugklachten laat deze dan achter in het commentaarveld hieronder. Wil jij weten wat de werking is van ademhalingsoefeningen, mudra’s, asana’s (houdingen), meditatie etc bij bepaalde lichamelijke of psychische problemen. Kortom alles wat met yoga te maken heeft. Hoe kan ik je hierbij helpen? Laat een reactie achter op onderstaand commentveld en ik zal proberen je vragen beantwoorden!

Wil je dit bericht aub delen met je vrienden of familie via Facebook, Twitter en E-mail. Dank je wel.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.