Heb jij je zenuwen onder controle?

You are here: Home / Yoga / Heb jij je zenuwen onder controle?

In deze drukke tijd van Sinterklaas zijn kinderen vaak zenuwachtig. Maar dit zijn ze ook voor een toets, kijk- en vertelkring of boekenkring. Zelf heb je ook wel eens dat je zenuwachtig bent voor een belangrijk gesprek of een presentatie.
Wat belangrijk is in zo’n geval is dat je goed geaard bent en dat je je ademhaling laag houdt in je buik. Maar hoe kun je het beste aarden?

Je kunt op verschillende manieren aarden door middel van:

 • Met je voeten stampen, op de zijkant van je voeten, op je tenen of op je hakken lopen ed.
 • Als je zit “voel” dan de binnenkant van je schoenen en onderkant van je voet.  Ga heel bewust met je aandacht naar je voeten en doorvoel ze helemaal.
 • Je  kunt je ook voorstellen dat  je een boom bent en dat je via je voeten in,- en uitademt. Stel je voor dat je wortels naar beneden gaan door de vloer in de aarde naar de kern en dat daar een witte bergkristal is waar je wortels omheen gewikkeld zijn en voel hoe stevig je staat.
 • Een heerlijke voetmassage door middel van een tennisballatje of via massageolie met moeder aarde olie van De Groene Linde.
 • De volgende oefening helpt je ook om beter te aarden het is de 1ste tibetaan:
  Sta in de berghouding en strek je armen zijwaarts met je handpalmen naar beneden.
  Je schouders zijn ontspannen. Je draait dan rechtsom, ZONDER te focussen op een bepaald punt, met de klok mee, net als je chakra’s.
  Breng je handen bij elkaar in gebedsmudra en kijk naar je vingertoppen.
  Je begint met 3x ronddraaien, en dit kun je iedere week opbouwen met 2 draaiingen erbij tot een maximum van 21 rondjes.
  Als je duizelig wordt dan stop je. De Werking van de 1ste tibetaan is dat het goed is voor je evenwichtsgevoel en het heeft een verjongend effect. Doordat je naar rechts draait, raak je beter geaard. Het is ook goed voor je 1ste chakra want dit is je basisveiligheid. Het draaien werkt als een centrifuge op je lichaam. Je slingert je aura / energieveld schoon. Hierdoor worden blokkades opgelost. In het begin kan dit een heftig effect hebben. Afvalstoffen worden afgevoerd uit je lichaam. Dit kan bijvoorbeeld hoofdpijn tot het gevolg hebben.

Bijademhaling: Als je een boekenkring hebt en je hebt moeite om te praten of je hebt last van een keelontsteking of stotteren danzit er vaak een “psychische brok” in je keel. Deze kun je eruit trillen door de bijademhaling.
Je ademt in en op een uitademing zeg je met gesloten lippen “MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM”
Dit blijf je een tijdje herhalen.

Edelsteen:
Een Citrien helpt tegen de zenuwen. Je wordt er ontspannen van en de steen helpt tegen burn-out en stress. Je ziet alles weer in de juiste proporties. De steen geeft je zelfvertrouwen, en je vindt jezelf goed zoals je bent. Je bent tevens minder vatbaar voor faalangst.

Mudra tegen stress.

Met de linkhand duw je je bovenste duimkootje tegen je linkpinknagel.
Met de rechterhand houd je je duim, middelvinger en pink tegen elkaar. Je wijsvinger en ringvinger zijn los.
Deze mudra zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en kan je ook helpen bij acute stress.

 

Heb jij nog een (kinder-)yoga tip om je zenuwen onder controle te krijgen voor mij of wil je je ervaringen nav mijn tips delen op mijn blog. Schrijf dan je comment onderaan voor vrijdag en je maakt kans op een libelle die kan balanceren van De Yogaboerderij, Lelystad. Reacties of verzoekjes zijn uiteraard ook altijd welkom.

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.