Heb jij ook Kerststress?

You are here: Home / Yoga / Heb jij ook Kerststress?

Gisteren was er op TV dat er veel Kerststress is in Nederland en dan voornamelijk bij vrouwen.
De drie stressoorzaken waren:
1. De kerstcadeautjes.
2. De inkopen en bereiden van het diner.
3. De sfeer tijdens de dagen.
Het advies was om even een momentje voor jezelf te creëren. Maar hoe doe je dat?

Stress is noodzakelijk in het leven. Soms heb je stress juist nodig om beter te presteren omdat je dan juist goed gefocust bent. Stress wordt alleen schadelijk wanneer het constant blijft en hierdoor je zenuwstelsel niet in evenwicht blijft. Helaas is in deze huidige maatschappij stress een onderdeel geworden van het dagelijkse leven. Je zenuwstelsel wordt uit balans gehaald. Ontspanningsoefeningen kunnen dit weer terugbrengen. Hierbij enkele yogatips om de stress van de Kerst maar ook voor in het nieuwe jaar 2013 tegen te gaan.

Ademhalingsoefening:
Diepe buikadamhaling. Ga zitten met een rechte rug en leg een hand op je buik en de ander op je borst. Adem diep in vanuit de buik ipv hoog en oppervlakkig in je borstkas. Dit kun je heel goed voelen met je handen. De hand op je buik gaat omhoog en de hand op je borstkas beweegt nauwelijks. Adem in via je neus en uit via je mond. En stel je voor dat je met iedere uitademing je zorgen uitblaast. Als je diep ademt, krijg je meer zuurstof, wordt je minder gespannen en heb je minder angstgevoelens.

Mindfullness:
Doe alles wat je doet met aandacht en in het moment. Aankleden, tandenpoetsen, de dagelijkse beslommeringen, het voorbereiden van het diner, afwassen, wandelen, mediteren etc Het belangrijkste is om de ontspanning een onderdeel te maken in je dagelijkse leven. Dus om toch te proberen om mindfull te zijn tussen alle verplichtingen van je werk, scholing, je gezin, vrijwilligerswerk etc door. Dit kun je het beste doen door je steeds bewust te worden van hoe je lichaam voelt. Als je mediteert dan heb je een bepaalde ontspanning in je achterhoofd. Deze kun je ook creëren als je bijvoorbeeld fietst nof wandelt. Je richt dan je aandacht op je ademhaling op de beweging van je lichaam. Dus hoe je benen gebogen zijn, contact hebben met je trappers of zich afrollen op de aarde, de wind tegen je gezicht komt, het ritme van je adem etc.
Je kunt ook proberen om rustig te ademen en laag in je buik terwijl je een vergadering bijwoont, als je staat te wachten op het schoolplein of bij de bushalte of als je in de file staat.

Edelsteen:
De Chrysocolla helpt stress verminderen. Bij acute stresssituaties kun je een Pyrietzon op je derde chakra leggen voor 20 minuten.

Mudra:
Met je linkerhand breng je je linker duimkootje op de nagel van je pink.
Met je rechterhand breng je de duim, middelvinger en pink tegen elkaar.

Ontspanningsoefening:
Je spieren laten ontspannen door bewust ieder onderdeel in je lichaam aan te spannen en te ontspannen. Je begint met de aandacht naar je rechtervoet, span aan en laar los. Je gaat zo ieder lichaamsdeel af en dus verder met je linkervoet, je rechterkuit, linkerkuit, rechterdij, linkerdij, bekken, billen, buik, onderrug, middenrug, bovenkant rug, schouders, nek, hals, rechterarm, hand en vingers, Linkerarm, hand en vingers, hoofd, gezicht, wangen, ogen, oren en neus. Doordat je je hele lichaam afgaat en aanspant en ontspant wordt je lichaam al rustiger.

Houdingen/asana’s:
Liggende gesloten hoekhouding
De Ploeg
De Vishouding

Heel toevallig staat in het nieuwe Yogamagazine, nr. 4,2012 op blz 41,42 en 43 zeven oefeningen tegen stress. Succes !

Wil ik hierbij iedereen een fijne, gezellige, stressvrije kerst toewensen. Geniet van de warmte van familie, vrienden en kennissen.

Heb je zelf nog een interessante tip tegen stressklachten? Laat deze dan aub achter in het commentaarveld hieronder. Heb je zelf nog lichamelijke of psychische problemen? Wil jij weten wat de werking is van ademhalingsoefeningen, mudra’s, asana’s (houdingen), meditatie etc. Kortom alles wat met yoga te maken heeft. Ik wil je daar graag bij helpen.
Laat een reactie achter op onderstaand commentveld of mail naar info@afstemchallenge.nl en ik zal je vragen in 2013 beantwoorden!
Wil je dit bericht aub delen met je vrienden of familie via Facebook, Twitter en E-mail. Dank je wel.

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.