Kinderyoga wat doe je dan?

You are here: Home / Yoga / Kinderyoga wat doe je dan?

Afgelopen weken heb ik kinderyoga gedaan bij De Lispeltuut in de middenbouw,- en bovenbouwgroepen. Dus geen asana’s (yogahoudingen) maar juist oefeningen die je makkelijk kunt doen in de kring. Zoals onderlinge kindmassage, ademhalingsoefeningen, visualisaties,  NLP (Neurolinguïstisch programmeren) mindfullness (bewuste aandacht/leven in het moment) en zintuigspelletjes. De kinderen waren heel enthousiast en de leerkrachten geïnspireerd.

Er kwamen ouders op me af dat hun kind bepaalde oefeningen zo leuk vonden en dat ze er zo rustig van werden. Ze werden thuis door hun kind verrast met een massage op hun gezicht dmv een watje of een massage op hun rug. Maar hoe werkt dat nu precies zo’n massage op de rug?
Dus hierbij een lesje weermassage:

Een kind is de boom en staat stil en de ander is het weer en staat achter de boom en deze heeft alvast zijn handen op de schouders van de boom gelegd zodat die al kan wennen aan de handen op zijn lichaam.
De zon schijnt, Met beide handen maak je dan een cirkel op de rug.
Daar komen de stapelwolken, met een platte hand van de onderkant van de rug naar boven en weer terug naar beneden.
Daarna gaat het motregenen, je gaat heel voorzichtig met je vingertoppen tikken op de rug en op het hoofd. Alleen de motregen mag op het hoofd.
Daarna gaat het harder regenen en gaat je harder (met de vuisten op de rug).
Daarna gaat het hagelen (met de vuisten op de rug)
Uiteindelijke bliksemen (met een platte hand tussen de schouderbladen zigzaggend over de rug naar benenden richting de onderrug)
Dan gaat het weer hagelen (met de vuisten op de rug)
Er komt weer harde regen , vingers hard tikken op de rug.
En het gaat weer zachter regenen,  de motregen, heel voorzichtig met je vingertoppen tikken op de rug en op het hoofd. Alleen de motregen mag op het hoofd.
Daar komen de stapelwolken weer, met een platte hand van de onderkant van de rug naar boven en weer terug naar beneden.
Uiteindelijk gaat de zon weer schijnen, grote cirkel met beide handen op de rug.
Als er na regen weer zonneschijn komt dan heb je een regenboog.
Je tekend een regenboog op de rug, rood, oranje, geel, groen, blauw en paars.

Je vraagt aan de boom wat zijn lievelingskleur is. Deze Pak je met beide handen van de rug en legt die bovenop de kruin van het hoofd. Je laat de lievelingskleur helemaal in het lichaam opnemen door deze vanaf de kruin en aan beide zijde naar beneden te laten stromen via je handen ga je langs de oren, hals, schouders, armen, handen, benen, voeten de grond in.
Je legt weer beide hande op de schouders van de boom en zegt “Alsjeblieft Boom” en de boom antwoord “Dank je wel , Weer”

Je kunt de rugmassage afwisselen met allerlei verhaaltjes en bewegingen op de rug. Bijvoorbeeld bij Sinterklaas: pepernoten bakken, ei in de kom, kneden, pepernoten maken, in de warme oven etc). Wees creatief.

Probeer het uit bij uw partner of uw kind!

Onderlinge kindmassage is goed omdat kinderen de behoefte hebben om elkaar aan te raken. Nu is het op een positieve manier en als je iemand net gemasseerd hebt en die is zo dichtbij gekomen dan heb je minder de neiging om hem te gaan pesten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van allerlei eenvoudige yogaspelletjes die je thuis kunt doen met uw kind of op school in de klas. Volg dan mijn blog en ik houd je op de hoogte. Tips en reacties nadat je het hebt uitgeprobeerd zijn welkom!

Als je voor vrijdag een reactie schrijft op mijn Blog maak je kans op een leuke libelle die kan balanceren.

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.