Sorry ik ben moe!

You are here: Home / Yoga / Sorry ik ben moe!

In deze tijd zijn veel mensen vermoeid. Vorige week schreef ik al dat het een van de verschijnselen was van een winterdepressie. Wat kun je doen tegen lichte vermoeidheid?
Mochten de vermoeidheidsklachten niet aantoonbaar zijn en aanhouden en heb je last van andere klachten zoals; verlangen naar zoet of zout eten, lage bloeddruk, laag bloedsuikerniveau, geïrriteerd, depressief, onregelmatige bloeddruk, veel stress, terugkerende luchtweg infecties ed raadpleeg dan altijd een arts.

bier die slaapt, moe

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij enkele Yoga tips voor een lichte vermoeidheid:

Edelsteen:
De tijgeroog helpt bij vermoeidheid, uitputting en gebrek aan energie. Het is dus een goede steen om te dragen bij geestelijke of lichamelijke uitputting. De steen kan hoofdpijn/migraine  verzachten, als je last hebt van astma helpt een tijgeroog ook. Hij geneest aandoeningen aan botten en gewrichten. Het helpt depressies tegen gaan en helpt het concentratievermogen te versterken. De steen geeft je doorzettingsvermogen, kracht en vastberadenheid en je kunt beter beslissingen nemen met een tijgeroog.
Let op: Draag de tijgeroog nooit langer als een paar dagen, omdat de steen de energiestroom remt. Ontlaad de steen onder stromend water.

Mudra:
Beide handen heb je het topje van je ringvinger en je duim tegen elkaar en heb je je wijsvinger op het bovenste kootje van je duim.

Houdingen:
Doe wat lichte ,algemene oefeningen die op elk deel van het lichaam inwerken zoals de Zonnegroet.
De zonnegroet brengt het lichaam op gang en maakt de ademhaling regelmatiger, wat goed is voor de zuurstofopname en waardoor ook de geest een oppepper krijgt.

Zittende vooroverbuiging/Paschimottanasana met borst rusten op een kussen wat op je benen ligt.

Lijkhouding/ Savasana: hoe meer je geestelijk betrokken bent met wat je doet, hoe beter. Als je overdag 20 minuten in de lijkhoudig op een matje ligt met een dekentje over je heen knap je er meer van op dan even slapen in bed.

Ademhalingsoefeningen: Ujjayi ademhaling:
Deze ademhalingsoefening helpt bij vermoeidheid en kan je stem versterken en zorgen voor een betere spijsvertering, door de uitwisseling tussen de afvalstoffen en prana (levensenergie) te versterken. Het helpt bij problemen met slijmophoping, verkoudheid, astma, lage bloeddruk, geeft uithoudingsvermogen, kalmerende werking op de zenuwen, activeert en stimuleert het gehele organisme, helpt bij ziektes aan de luchtwegen etc. Je zenuwstelsel wordt er door versterkt en hierdoor zullen depressies worden tegen gegaan.

Eerst oefen je met een open mond alsof je als je uitademt je adem tegen en spiegeltje aanblaast en er condens op komt. Je maakt dan een HHHAAA geluid. Vervolgens ga je dit doen met je mond gesloten.
Zit met een rechte rug. Breng je hoofd laag naar de romp. Je kin gaat richting de borst, in het kuiltje tussen je sleutelbeenderen. Breng je handen op je knieën en houd duim en wijsvinger tegen elkaar. (Jnana Mudra). Sluit je ogen. Adem volledig uit. Sluit je mond en adem langzaam via beide neusgaten in (je hoort het geluid SA) . Je vult je longen, je buik blijft gelijk. En adem uit via je neus en probeer je stemspleet te sluiten en ook een HHHAA geluid te maken met gesloten mond. Je hoort dan een laag, zacht en gelijkmatig geluid in je keel. Je moet de lucht langs je gehemelte kunnen voelen. Dit doe je totdat je longen helemaal leeg zijn. Herhaal enkele minuten.

Stuifmeelkorrels / pollen:
Stuifmeel heeft een zeer goede werking bij: vermoeidheid, bloedarmoede, astma, bronchitis, hooikoorts, leveraandoeningen, darmklachten, acné, nervositeit, enz. Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud. Er is geen enkel natuurlijk kant-en-klaar product waar zoveel essentiële voedingsstoffen in zitten als Stuifmeel. O.a. 30% eiwitten, 30% koolhydraten, 20% vetten en mineralen. De volgende vitaminen zijn in Stuifmeel aanwezig: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, B12, C, D, E, en K. Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 is Stuifmeel heel waardevol voor mensen die geen vlees eten. Omdat Stuifmeel zo voedzaam is, remt het de eetlust met 20% en is daarom ook een prima middel om te gebruiken tijdens het afslanken.

Succes met de oefeningen!

Voor meer informatie over vermoeidheid kun je uiteraard altijd contact opnemen met Corine van De Yogaboerderij.
Heb je nog andere tips en vragen over de werking is van ademhalingsoefeningen, mudra’s, asana’s (houdingen), meditatie etc. Kortom alles wat met yoga te maken heeft. Schrijf ze dan op in het commentaarveld hieronder. Ik zal proberen je vragen beantwoorden!

Deel dit artikel via Facebook of mail met je familie en vrienden als je denkt dat ze er wat aan hebben. Dank je wel!

Corine van Zoelen
www.deyogaboerderij.nl

 

Deel deze pagina, dank je wel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.